Hermelín je označení pro český sýr s bílou ušlechtilou plísní na povrchu, který je napodobeninou francouzského sýra camembert. Na českém trhu se prodává pod různými komerčními názvy.
O oblibě sýrů Camembert věděla po 1. světové válce tehdejší generace českých sýrařů, díky které vznikl „Přibyslavský camembert“, jeden z prvních českých měkkých sýrů s ušlechtilou bílou plísní na povrchu u nás. Vyráběl se v Hesově u Přibyslavi v mlékárenském družstvu, které dnes známe pod názvem Pribina. Protože byla značka Camembert patentově chráněná, přišel Ing. Josef Hojdar, pozdější šéf společnosti Madeta, s názvem hermelín. Jméno bylo vybráno s ohledem na podobnost jemného plísňového povrchu s královským hermelínovým pláštěm z bílých hranostajů. Název byl patentově přihlášen 9. února 1946.
(fotografie: Pixabay)
A my si dnes z totoho vynikajícího sýru připravíme salát. A jelikož receptů není nikdy dost, poté přidáme ještě další tipy na to, jak se dá hermelín využít.
Na salát potřebujeme :
- 1 Hermelín
- 150-200 g šunkového salámu
- 4 vejce uvařená na tvrdo
- 1 malá cibule
- 1 majonéza
- podle chuti trochu nálevu z okurek
- pepř
- sůl
Hermelín, salám, vejce drobně pokrájíme, cibuli jemně usekáme, spojíme s majonézou, případně přidáme nálev z okurek a osolíme, opepříme. Necháme v ledničce řádně odležet. Podáváme s pečivem.
A nyní slíbené tipy:
-
Opečený Hermelín: Tento klasický recept zahrnuje obalení hermelínu v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka) a smažení na pánvi nebo grilování až do zlatavé barvy. Podávejte s hranolkami, bramborovým salátem nebo džemem.
-
Hermelín se slaninou: Nakrájejte sýr Hermelín na plátky a obalte jej tenkým plátkem slaniny. Smažte na pánvi, dokud slanina není křupavá a sýr měkký. Podávejte s pečivem a nějakým pikantním dipem.
-
Hermelín na pizzu: Nakrájejte hermelín na plátky a použijte je jako náhradu za tradiční sýr na pizze. Tato alternativa dodá pizze jemnou plísňovou chuť a krémovou texturu.
-
Hermelínový sendvič: Vložte plátek opečeného hermelínu mezi dvě plátky chleba, přidejte zeleninu, například rajčata a rukolu, a podávejte jako sendvič. Toto je rychlý a chutný oběd nebo svačina.
-
Hermelínový salát: Nakrájejte hermelín na kostky a přidejte ho do směsi listového salátu s ořechy, sušenými brusinkami a dresinkem na bázi medu a hořčice. Tento salát nabídne kontrast mezi křupavými ořechy a krémovým sýrem.
-
Hermelín s medem a ořechy: Zkombinujte hermelín s medem a ořechy. Nakrájejte sýr na plátky, pokapejte medem a posypte nasekanými ořechy. Tento sladko-slaný dezert je jednoduchý a chutný.
-
Hermelínová rolka s litovým těstem: Zabalte plátek hermelínu do listového těsta a upečte dozlatova.
-
Hermelín se zeleninou na grilu: Položte hermelín na gril a doplňte ho grilovanou zeleninou, jako jsou papriky, cibule a cukety. Podávejte s domácí omáčkou nebo bylinkovým pestem.
S hermelínem je možné experimentovat a tvořit různé pokrmy dle vaší chuti. Můžete ho podávat jak teplý tak studený, a to jako předkrm, hlavní jídlo nebo dezert. Je to skvělý sýr, který obohatí vaši kuchyni.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.