Hrušky jsou díky své sladké chuti velmi oblíbenou ovocnou svačinkou. V kuchyni je lze využít na mnoho způsobů – od kompotu, přes moučníky až po přílohu k masovým pokrmům. A dnes si vyzkoušíme recept na hruškový koláč, který je vhodný jako pohoštění pro návštěvu, svačinka do školy, ale také jako skvělá snídaně. Díky jogurtu je navíc koláč krásně vláčný.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 125 g bílého čistého jogurtu
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 3 vejce
- 3 větší hrušky
- 50 g mletých mandlí
- 70 g másla
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 3 lžíce horké vody
- cukr na závěrečné posypání
Hrušky zbavíme slupky, omyjeme a nakrájíme na plátky.
Ušleháme si vejce s horkou vodou tak, aby se nám vytvořila pěna. Přidáme cukr, jogurt a rozpuštěné vychladlé máslo. Do směsi si prosejeme mouku s práškem do pečiva a mandle. Vytvoříme těsto.
Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nalijeme polovinu těsta, rozprostřeme polovinu hrušek, postup opakujeme a poté dáme péct do předehřáté trouby 40 minut na 180°.
Po vyjmutí koláče z trouby a jeho vychladnutí jej posypeme cukrem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.