Léto je obdobím plným zeleniny a ovoce, které pokud máme vlastní zahrádku většinou nestačíme běžným způsobem spotřebovávat, a tak přichází na řadu jejich postupné zpracování a uskladnění na zimu. Zavařování si pamatuju z domu, a to kam jen má paměť dosáhne. Mí rodiče zavařovali téměř vše. Já sice remcala, jelikož jsem měla jiné plány přes prázdniny, než vymývat sklenice, třídit zeleninu a čistit ovoce, ale jak jsem byla ráda v zimě, když se na stole objevil tu kompot, tu džem, tu okurky, přesnídávka či čalamáda. A zrovna tu si dnes připravíme.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 2,5 kg uvařené červené řepy
- 1 kg zelí
- 1 kg paprik nakrájených na proužky
- 500 g cibule nakrájené na půlměsíčky
- 1/2 l oleje
- 1/2 l octa
- 250 g cukru
- 1 sáček Deka
Veškerou zeleninu smícháme v míse s olejem, octem, cukrem a jedním sáčkem Deka. Necháme do druhého dne odležet a plníme do řádně vymytých sklenic.
Zavařujeme při teplotě 85°C asi 15 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.