Boršč je tradiční polsko-ukrajinský pokrm, který se hojně konzumuje v zemích ve východní Evropě. Jedná se o výraznou polévku, která se obvykle připravuje z červené řepy, zelí, cibule, mrkve, brambor, rajčat, papriky, česneku a koření. Boršč může být vegetariánský nebo masový s hovězím nebo vepřovým masem. Podává se s kysanou smetanou a chlebem. Tento pokrm je také považován za zdravou volbu, protože obsahuje mnoho vitaminů a minerálů a má nízký obsah tuku. Recept na boršč se může lišit v závislosti na regionu nebo rodině, takže existuje mnoho různých variací na tento tradiční pokrm. A my si dnes společně připravíme jeho vegetariánskou verzi.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 250 g hlávkového zelí
- 1 petržel
- 1-2 mrkve
- 1 cibuli střední
- 1 červenou řepu
- 1 menší celer
- 200 ml kysané smetany
- vodu (cca necelý litr)
- ovesné vločky na zahuštění
- sůl, případně pepř
- olej
Mrkev, celer, petržel očistíme a nastrouháme nahrubo, cibuli oloupeme a nakrájíme. Do hrnce dáme lžíci oleje a výše uvedenou zeleninu orestujeme, přidáme lžíci vody a pod pokličkou dusíme. Poté přidáme nastrouhané hlávkové zelí (na nudličky), zalijeme vodou, přidáme sůl, případně pepř a vaříme do změknutí veškeré zeleniny.
Mezitím si v troubě upečeme červenou řepu, kterou poté ještě horkou oloupeme, nakrájíme na nudličky a přidáme do vařící se polévky.
Zahustíme rozmixovanými vločkami, promícháme. Poté odstavíme z plotny a vlijeme kysanou smetanu. Kdo chce, může nakonec zjemnit ještě pár lžičkami oleje.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.