Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Hřejivá červená polévka pro každý den? Vegetariánský boršč, který rozehřeje tělo i mysl!

Hřejivá červená polévka pro každý den? Vegetariánský boršč, který rozehřeje tělo i mysl!

17.3.2023 - AndreaP.

Boršč je tradiční polsko-ukrajinský pokrm, který se hojně konzumuje v zemích ve východní Evropě. Jedná se o výraznou polévku, která se obvykle připravuje z červené řepy, zelí, cibule, mrkve, brambor, rajčat, papriky, česneku a koření. Boršč může být vegetariánský nebo masový s hovězím nebo vepřovým masem. Podává se s kysanou smetanou a chlebem. Tento pokrm je také považován za zdravou volbu, protože obsahuje mnoho vitaminů a minerálů a má nízký obsah tuku. Recept na boršč se může lišit v závislosti na regionu nebo rodině, takže existuje mnoho různých variací na tento tradiční pokrm. A my si dnes společně připravíme jeho vegetariánskou verzi.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

  • 250 g hlávkového zelí
  • 1 petržel
  • 1-2 mrkve
  • 1 cibuli střední
  • 1 červenou řepu
  • 1 menší celer
  • 200 ml kysané smetany
  • vodu (cca necelý litr)
  • ovesné vločky na zahuštění
  • sůl, případně pepř
  • olej

 

Mrkev, celer, petržel očistíme a nastrouháme nahrubo, cibuli oloupeme a nakrájíme. Do hrnce dáme lžíci oleje a výše uvedenou zeleninu orestujeme, přidáme lžíci vody a pod pokličkou dusíme. Poté přidáme nastrouhané hlávkové zelí (na nudličky), zalijeme vodou, přidáme sůl, případně pepř a vaříme do změknutí veškeré zeleniny.

Mezitím si v troubě upečeme červenou řepu, kterou poté ještě horkou oloupeme, nakrájíme na nudličky a přidáme do vařící se polévky.

Zahustíme rozmixovanými vločkami, promícháme. Poté odstavíme z plotny a vlijeme kysanou smetanu. Kdo chce, může nakonec zjemnit ještě pár lžičkami oleje.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz