Na začátku je třeba vysvětlit, proč vlastně jíst ovesné vločky? Mnozí si totiž řeknou, že na první pohled vypadají "nic moc". Opak je ale pravdou! Jejich výživová hodnota je enormní. Jsou zdrojem vitaminů A, B1, B2, B6, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové, obsahují omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, rovněž vysoký obsah vlákniny a kvalitních sacharidů. Také v nich najdete vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď,mangan, železo (obsah železa přítomný v ovesných vločkách je dokonce srovnatelný s masem). Zjednodušeně se dá říct, že zahřejí a navíc zasytí na celé dopoledne. Podporují trávení, snižují hladinu cholesterolu a krevního tlaku.
Samotná příprava kaše je pak velmi rychlá a dle dostupnosti ovoce či jiných dochucovadel může být také každý den jiná. Proto její oblíbenost nejen u nás, ale také ve světě, stoupá.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 1 l mléka
- 150 g ovesných vloček
- 1/2 lžičky másla
- cukr (med)
- kompot
Ovesné vločky necháme delší čas máčet v mléce (klidně přes noc) a pak za stálého míchání uvaříme kaši, kterou rozdělíme na talíře. Podle chuti osladíme, omastíme máslem a obložíme kompotem. K dochucení kaše můžeme použít i šťávu z kompotu.
Kaši jako takovou můžeme dochucovat nejen kompotem, ale také kakaem, skořicí, marmeládou, čerstvým ovocem, oříšky, strouhanou čokoládou a podobně.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.