Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Dušené vepřové ledvinky na cibulce zpestří stereotypní jídelníček

Dušené vepřové ledvinky na cibulce zpestří stereotypní jídelníček

19.2.2023 - AndreaP.

Vnitřnosti jsou obecně nutričně velmi hodnotné, obsahují biologicky hodnotné bílkoviny, poměrně málo tuku a vyšší obsah vitaminů a minerálních látek než běžné maso. Ale zároveň obsahují větší množství cholesterolu a kontaminantů. Z těchto důvodů by se neměly do jídelníčku zařazovat příliš často. Jejich občasná konzumace ale zcela jistě obzvláštní jídelníček.

(ilustrační fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • dvoje vepřové ledvinky
  • 20 g tuku
  • 1 střední cibule
  • kmín
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 30 g hladké mouky
  • masový vývar nebo voda
  • sůl
  • pepř

Vepřové ledvinky důkladně očistíme a v teplé vodě propereme. Poté je vložíme minimálně na 1/2 hodiny do mléka - budou jemnější.

Ledvinky nožem nakrájíme na drobné kousky.

Na rozpuštěném tuku lehce osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme kmín, zaprášíme sladkou mletou paprikou, promícháme, vložíme ledvinky a bez podlévání je na malém plameni několik minut dusíme, dokud nezbělí. Zaprášíme moukou a na mírném ohni mícháme, až omáčka ztmavne.

Zalijeme vývarem nebo vodou a ještě asi 10 minut vaříme, až jsou ledvinky měkké. Před podáváním osolíme a opepříme.

Podáváme s knedlíkem, bramborem nebo vařenými těstovinami.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz