Ořechy a čokoláda, úžasná to kombinace, která nikdy nikoho nezklame. Je pravdou, že mnozí z nás mají sice leden jako období povánočních diet, na stranu druhou je ale před námi víkend, navíc značně okořeněný probíhajícími prezidentskými volbami, nervozita stoupá, a tak ke kávě se bábovka více než hodí. Odolá málokdo. Pojďme si jednu takovou spolu upéct.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 150 g másla
- 200 g cukru
- 5 vajec
- 450 g hrubé mouky
- mléko pokojové teploty dle potřeby (cca 2 dl)
- 100 g strouhaných vlašských ořechů
- 100 g strouhané čokolády na vaření nebo jiné hořké čokolády
- 1 balíček prášku do pečiva
- tuk a strouhanka či hrubá mouka na formu
Utřeme žloutky s máslem a cukrem do pěny. Mouku, ořechy, čokoládu a prášek do pečiva smícháme. Do utřeného základu přidáváme střídavě moučnou směs, mléko a ušlehané bílky.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 170 °C v elektrické troubě (v horkovzdušné troubě 150 °C), před dopečením teplotu snížíme.
Po upečení necháme částečně vychladnout bábovku ve formě, potom vyklopíme a pocukrujeme. Můžeme též polévat čokoládovou tmavou či bílou polevou a zdobit vlašskými ořechy nebo čokoládovou polevu pocákáme ozdobně čárkami světlé polevy.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.