Kdo by neznal slaný koláč, tzv. quiche. Ač se to nezdá, pro první zmínky o něm musíme sáhnout ale hluboko do historie, a sice až do roku 1590, kdy se připravoval v kuchyních vévody lotrinského. Prapůvod dnešní podoby koláče ale nebyl z křehkého těsta, ale z těsta chlebového. Quiche se kdysi totiž připravoval v pecích v den, kdy se pekl chleba – ze zbylého těsta se rychle udělala placka, navrch se posypala něčím, co bylo po ruce, dopekla se zbytkovým teplem a často konzumovala společně, na závěr dlouhého dne. Náplň tvořila rozšlehaná vejce se zakysanou smetanou a těsně před pečením se placka posypala kousky másla, které se navrch hezky zapekly. Z nouze ctnosti se zrodila lahůdka. Ač je to k nevíře, i po mnoha staletích je princip přípravy náplně stejný, a sice i v dnešní době používáme do ní to, co máme zrovna doma po ruce. My ale dnes prapůvodní chlebové těsto necháme stranou, a připravíme si klasiku z křehkého těsta.
(fotografie: Pixabay)
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 4 lžíce vody
- 125 g másla
- sůl
Náplň:
- 80 g ementálu
- 120 g slaniny
- 125 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- 1 žloutek
- sůl
- pepř
- strouhaný muškátový oříšek
- trochu kondenzovaného mléka
Mouku prosijeme. Přidáme žloutky, sůl, vodu a na malé kousky nakrájené máslo. Vše dobře propracujeme hnětačem nejprve na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni do hladkého těsta.
Těsto vyválíme do placky o něco větší, než je dno rozevírací formy (o průměru 28 cm) a vložíme do vymaštěné formy. Těsto na okrajích zdvihneme asi o 2 cm výše a několikrát propícháme vidličkou. Formu dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia a předpečeme asi 15 minut.
Sýr zatím nakrájíme na tenké nudličky, slaninu na kostičky a rozškvaříme ji. Pak vmícháme sýr, smetanu a vejce. Osolíme a opepříme, okořeníme mušk. oříškem.
Náplň rozprostřeme na předpečené těsto, dáme do trouby a pečeme při 200 stupních Celsia asi 25 minut. Koláč podáváme teplý.
K tomuto pokrmu se výtečně hodí víno polosuché růžové.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.