Jsou situace, kdy potřebujete nějakou dobrou a rychlou svačinku či něco jen tak k zakousnutí. A k tomu výborným způsobem slouží tousty. A pokud k nim přidáte netradičně červenou řepu, vznikne chuťová závislost! Elegantní toustová variace s pečenou červenou řepou a plísňovým sýrem totiž vynáší řepu v české kuchyni z temných hlubin zapovězení do vyšších sfér sofistikovaných chutí. Nezbývá, než dodat oblíbené: kdo nevyzkoušel, neuvěří.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Co musíme ale udělat jako první krok? Ano, je třeba si nejprve červenou řepu připravit, to je totiž nejdelší část přípravy, a připravit si jí můžete klidně dopředu. Jak? Tak na to nám nejlépe odpoví pan Cuketka:
Celé řepy dobře omyjete pod tekoucí vodou, zabalte je důkladně do alobalu (tak aby to hezky těsnilo) a na plechu nebo zapékací misce pečte na plný knedlík (plný knedlík = 220 stupňů) cca 2 hodiny. Dvě hodiny?! To je strašně mooocccc, říkáte si.., ale ono se to opravdu vyplatí! Až budou řepy upečené (propíchejte je vidličkou, slupka by měla být jako u pečené brambory v ohni), vyndejte je, oloupejte nožíkem a pokrájejte na tenčí plátky. A to je vše!
Pak už nebrání nic tomu připravit si slibovaný:
Toust s nivou a červenou řepou /2 porce/
- 4 plátky bílého toustového chleba
- 1 středně velká pečená červená řepa
- 4 plátečky nivy
- nahrubo mletý černý pepř
- pár kapek balsamikového octa
Toustový chléb nejdříve orestujte v tousteru (a nebo z obou stran na pánvi). Plátek toustového chleba poklaďte plátky červené řepy a plátky nivy, přiklopte druhým toustem a dejte do trouby zapéct zhruba při 180 stupních Celsia, dokud se sýr lehce nerozpustí. Vyjměte z trouby, lehce odklopte vrchní toust, obsah opepřete a zakápněte balsamikovým octem. Ihned podávejte!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.