Šátečky, kdo by je neznal? Plněné marmeládou, tvarohem, povidly. U tohoto dnešního receptu by se na první pohled dalo říct, že je to "moučník" vhodný na Vánoce, ale opak je pravdou. Také proč bychom dávali po Vánocích vánoční recept, to je věc jasná. Dále je pravdou také to, že recept není úplně nejvhodnější pro netrpělivé, protože jeho zvláštnost spočívá v dlouhém rozležení (což je ale u perníku věc typická). A ano, dostává se k tomu podstatnému, tyto šátečky jsou perníkové a na jejich výsledek je nutné si posečkat tak 3-4 týdny, takže ideální doba začít péct už nyní na Valentýna. Výsledná chuť pak ale stojí za to.
(fotografie: Pixabay)
Těsto
- 500 g hladké mouky
- vanilkový cukr
- 1 lžička kakaa
- 180g moučkového cukru
- 100 g Hery
- 2 vejce
- 3 polévkové lžíce medu
- 3 pol.lžíce rumu
- 1/2 lžičky perníkového koření
- 1 kypřící prášek do perníku
Náplň:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce a rum dle chuti
Na náplň vše smícháme dohromady
- 1 vejce na potření
Heru rozpustíme, přidáme med a cukr. Smícháme s moukou, práškem do perníku, kořením, vejci a kakaem, přidáme rum a vypracujeme těsto. Dáme ho odpočinout minimálně na hodinu.
Potom po částech vyválíme na tloušťku asi 3-4 mm a rádlem nakrájíme čtverce o straně 5-6 cm. Doprostřed dáme lžičku náplně a rohy složíme do středu. Potřeme vajíčkem a doprostřed dáme ořech či mandli. Pečeme na 180°C asi kolem 15 minut.
Potřebují nechat rozležet asi 3-4 týdny. Nejlépe v papírové krabici.
(autorka receptu - paní Jana Kolorosová ze Střážova)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.