Mrkev si mnozí z nás nedokážou představit jinak, než jako součást polévky či různých zeleninových směsí. Dnes ale oprášíme mimo jiné recept na mrkvovou laskominu, překypující vitamíny, kterou se při troše štěstí zavděčíte i malým ratolestem. A samozřejmě nabídneme i další mrkvové recepty.
(fotografie: Pixabay)
Zmíníme-li mrkvové blahodárné účinky, pak jde o nejbohatší zdroj provitaminu A - až 10 mg na 100 gramů. Zajímavé je, že pojídáním syrové mrkve využije lidské tělo jen 5% provitaminu A, kdežto u mrkve jemně nastrouhané 30% a u mrkve vařené až 60%! Mrkev obsahuje něco málo vitamínů C, B1, B2, B6, E, dále silici, pektiny, niacin, sacharidy. Má dobrý vliv na zrak, díky vysokému obsahu draslíku je močopudná. Obsahuje také vápník, sodík, fosfor a hořčík. Je nezbytná pro děti a jejich růst. Má také protirakovinné účinky a působí proti zánětům horních cest dýchacích. Děti však mrkev často odmítají. Jedním ze způsobů, jak jim konzumaci mrkve zpříjemnit může být recept na "Mrkvovou dobrůtku" - směs mrkve, medu a citronové šťávy.
- Mrkvová dobrůtka (4 porce)
2 mrkve, citronová šťáva (z půlky až z celého citronu), 2 lžičky medu
Mrkve očistěte a jemně postrouhejte, přidejte šťávu z poloviny citronu (podle chuti můžete použít šťávu i z celého citronu) a 2 lžičky tekutého medu. Máte-li med zcukernatělý, dejte dvě lžičky medu ohřát v hrníčku do mikrovlnné trouby na 5 až 10 vteřin. Mrkvovou dobrůtku dobře promíchejte a nechejte chvíli před podáváním odležet.
Lenka Požárová ve své kuchařce Což takhle dát si.. mrkev radí recept na :
- Provensálský mrkvový šunkoláč (4 porce)
500 g listového těsta, 400 g mrkve, 250 g syrovátkového sýra ricotta, 200 g šunky, 100 g balkánského sýra, 2 vejce, 2 cibule, 2 lžíce provensálského koření, sůl
Mrkev, cibuli a šunku nakrájejte na kostičky. Mrkev povařte do poloměkka, sceďte a promíchejte se šunkou, cibulí a rozdrobeným balkánským sýrem. Ricottu rozšlehejte s vejci a provensálským kořením, dle chuti osolte. Vmíchejte k mrkvové směsi. Dortovou formu vyložte těstem, vytvarujte okraje a nalijte mrkvovou směs. Zapékejte asi 35 minut při teplotě 220 stupňů Celsia (v horkovzdušné troubě asi 200 stupňů C).
Tip : místo šunky můžete zkusit koláč připravit z mletého masa.
Bezmasá varianta : šunku zkrátka vynechete, přidejte pokrájené uzené tofu.
Za zmínku stojí i tato kombinace dýně s mrkví :
- Zlatá polévka (4 porce)
1 kg dýně nakrájené na kostky nebo 1/2 kg nakrájené mrkve (eventuálně mix obojího), 90 g másla, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 3/4 l vody, 4 dl mléka, 1 lžička soli, 1 lžíce smetany, 2 lžíce sekané petrželové natě
V hrnci rozehřejte máslo, krátce na něm osmažte dýni nebo mrkev, případně obojí a přidejte vodu a koření. Uveďte do varu, přidejte mléko a vařte, dokud dýně (mrkvev) nezměkne. Nakonec přidejte sůl, smetanu a sekanou petržel. Polévku nakonec hladce rozmixujte.
A konec konců, proč nezkusit pohostit návštěvu mrkvovým koláčem :
- Mrkvový koláč s kokosem (4 porce)
Mixérem vyšleháme do pěny :
3 vejce, 170 g cukru krupice, 1 dcl oleje, najemno strouhaná kůra z 1 až 3 citrónů (podle chuti), šťáva z 1 citrónu
Potom střídavě přidáváme :
150 g polohrubé mouky prosáté 3 lžičkami prášku do pečiva, 100 g kokosové moučky, 150 g najemno strouhané mrkve a hrst hrozinek
Těsto vylijeme do pekáčku zlehka vytřeného olejem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 30 až 40 minut. Jestli je koláč hotový vyzkoušíte lehce špejlí. Zapíchněte ji do koláče, zůstane-li suchá bez kousků těsta, je koláč upečen.
Ozdobit můžeme polevou ze 2 lžiček citronové šťávy a 2 až 3 lžiček moučkového cukru. Polevu dáme do mikrotenového sáčku, odstřihneme malý kousíček rožku a koláč počmáráme.
Věřím, že se vám náš souboj s mrkví líbil, a že měl tento souboj dobrý konec.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.