Halušky jsou jedním z nejznámějších pokrmů Slovenska, kdy tvoří součást slovenské kultury, jelikož se jedná o slovenské národní jídlo, které je velmi jednoduché na suroviny (základní surovinou jsou totiž jen mouka a vejce) i čas (velmi rychlé a nenáročné na přípravu). Ať příjdete do jakékoliv noblesní restaurace či úplně obyčejné hospůdky na konci vesnice, vždy na vás vykouknout v nějaké své podobě na jídelním lístku právě halušky. Dá se také říct, že pokud chcete pro rodinu uvařit do stovky, připravte jim halušky. A tak my si to dnes vezmeme k srdci, k základním surovinám přidáme tvaroh a jdeme na to.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 500 g tvarohu
- 200 g hladké mouky
- lžíce másla
- 1-2 vajíčka
- sůl
Dále pak dle chuti:
- osmaženou strouhanku, cukr na posypání halušek, trocha másla na přelití
Tvaroh prolisujeme do jemna, smícháme s moukou, rozpuštěným tukem, vajíčkem a špetkou soli. Z dobře vypracovaného těsta lžící namáčenou ve vodě vykrajujeme malé nočky a vhazujeme je do vařící vody. Po pár minutách - až nám halušky vyplavou, je vylovíme.
Podáváme na talíři, kde je ještě posypeme osmaženou strouhankou s cukrem a maličko přelijeme rozpuštěným máslem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.