Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Tradiční polévka Vánoc je rybí. Jak si jí připravit?

Tradiční polévka Vánoc je rybí. Jak si jí připravit?

19.12.2022 - AndreaP.

Tradiční štědrovečerní polévka je takový malý kuchařský zázrak, pocházející už z dob našich předků. Je velmi skromná, neb si při její přípravě vystačíme vlastně jen s kouskem zeleniny a zbytky ze zpracování kapra. Přitom jde o opravdové sváteční jídlo, které dokáže uspokojit na první dobrou.

(ilustrační fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 1-2 hlavy kapra
  • 1 porce z ocasu
  • 1 cibulka
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 bobkový list
  • 1/2 sáčku zmrazené kořenové zeleniny
  • 2-3 lžíce zmrazeného hrášku či sterilovaný hrášek
  • mlíčí a jikry z ryby
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetka muškátového květu
  • sůl

 

Z kapřích hlav odstraníme žábry a oči, omyjeme je a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, pokrájenou cibuli a sůl a vaříme asi 20 minut. Pak hlavy vyndáme a vývar scedíme a necháme v teple.

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dožluta. Vmícháme mouku, krátce ji osmahneme i se zeleninou, zalijeme vodou a vývarem z rybích hlav a přivedeme k varu.

Mlíčí a jikry vložíme do menšího kastrůlku, zalijeme vodou, mírně osolíme a vaříme asi 15 minut.

Pak vodu scedíme do polévky, jikry a mlíčí pokrájíme a přidáme do polévky také. Vsypeme ještě hrášek, ochutíme muškátem a vložíme maso obrané z hlav. Polévku ještě krátce povaříme, podle potřeby přisolíme, ochutíme polévkovým kořením a podáváme s kostičkami housky na másle osmažené.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz