Když se řekne segedínský guláš, každému se zřejmě hned vybaví podobný obrázek, a sice talíř, na kterém se vyjímají kousky masa se zelím v lahodné omáčce a k tomu knedlík. Ale ono to jde i jinak, aneb dnes vaříme bez masa. Odlehčený recept prospěje každému z nás, a to nejen v tomto hektickém období.
Potřebujeme:
- 2 oloupané cibule
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce zauzené papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 300 g kysaného zelí
- 500 ml zeleninového vývaru
- bobkový list
- sůl
- čerstvě umletý pepř
- olej na pečení
- 1,5 kg čerstvé hlívy
- 1 lžička kmínu
- čerstvý tymián
Cibulku nakrájíme velmi nadrobno a na rozpáleném oleji necháme zezlátnout. Ztlumíme plamen a přidáme obě mleté papriky, protlak, bobkový list a krátce restujeme.
Vzápětí přidáme posekané kysané zelí a podlijeme zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme. Dusíme přiklopené zhruba 40 minut, aby se nám vývar příliš neodpařil.
Vyndáme bobkový list a vše přelijeme do výkonného mixéru. Umixujeme do hladké krémové omáčky. Znovu vrátíme do hrnce a necháme již jen projít varem a popřípadě dochutíme. Před servírováním ještě prošleháme tyčovým mixérem. Vzduch, který do omáčky dostaneme, se postará o její lepší hebkost i konzistenci.
Ostrým nožem zbavíme hlívu podhoubí a skládáme do pekáčku. Pokapeme olejem, osolíme, okmínujeme, přidáme část lístků otrhaného čerstvého tymiánu a pekáček vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 ˚C asi 15–20 minut, dle velikosti hlívy. Po upečení znovu oživíme zbytkem otrhaných lístků tymiánu.
Můžeme servírovat. Kyselost segedínu můžeme zvýšit nakládanými žampiony.
Nakládané žampiony
- 200 g malých žampionů
- sůl
- 100 ml octa
- 200 ml vody
- 100 g cukru
- bobkový list
- celý pepř
Žampiony důkladně opláchneme ve vlažné vodě. Z vody, octa a koření si připravíme sladkokyselý nálev. Kyselost nebo naopak sladkost si každý určí dle své chuti. V nálevu pak žampiony krátce povaříme. Přendáme do vhodné skleničky a uzavřeme. Pokud si budeme chtít žampiony uložit na později, bude třeba je zapasterovat.
***************************************************************************
Text receptu i foto pochází z Postní kuchařky – od kořene po nať.
Autor knihy: Pavel Drdel
Knihu vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na https://www.smartpress.cz/postni-kucharka-nove-vydani-s-venovanim
Půst nabírá různých podob dle dané tradice a náboženství. Nejběžnější je vzdát se na určitou dobu masa. Postní kuchařka Pavla Drdela, která nyní vychází v novém vydání, ukazuje, že to nemusí znamenat ochuzení se o dobrou chuť jídla nebo radost z vaření. Navzdory používání lokálních a sezónních potravin představuje pestré pokrmy ze zeleniny, luštěnin a občasného mléka nebo vajec.
Bohatost, kterou nabízí letní a podzimní měsíce, uchová naložené nebo usušené a použije v zimních receptech. Kromě zimních jídel ale kniha obsahuje i dalších téměř 20 receptů z jarních, letních a podzimních surovin, a tak ukazuje, že s obohacením jídelníčku o bezmasé pokrmy můžeme začít v jakýkoli den v roce. Nové vydání obsahuje navíc také recept na pomalu pečený celer po znojemsku, který můžete znát z pořadu MasterChef Česko 2022.
Kniha obsahuje:
- více než 80 receptů na moderní a chutná bezmasá hlavní jídla, polévky a saláty
- 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje
- sezónní recepty na jaro, léto, podzim i zimu z lokálních surovin
- tipy na udržitelnější, bezodpadové vaření
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.