Již příští týden tady máme ty nejkrásnější svátky v roce - Vánoce. Všude voní maminčino cukroví, někdo se chystá na vánoční štolu či pravou vánočku a někteří z nás vzpomínají na čokoládou polévaný obligátní biskupský chlebíček. Jenže právě posledně jmenovaný je však už pěknou chvíli v ústraní, a my známe viníka. Citrónem provoněný delikátní bochníček je prostě neodolatelný. Kdo nezkusil, ten neuvěří.
(fotografie: Pixabay)
Citronový bochníček
- 225 g polohrubé mouky
- 140 g másla
- 3 vejce
- 180 g tvarohu
- 1/2 prášku do pečiva
- 180 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 citron
- 0,5 dl mléka
- 1 lžíce rumu
- 2 lžíce moučkového cukru
- kandované ovoce a rozinky dle libosti
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vytáhněte je proto alespoň půl hodiny před přípravou z ledničky.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Pokud nemáte papírovou formu, vymažte jinou tukem a vysypte hrubou moukou (použít můžete například formu na biskupský chlebíček nebo formu na srnčí hřbet).
Žloutky a bílky oddělte. Žloutky utřete postupně s cukrem, máslem a nakonec s tvarohem, mlékem a rumem. Přidejte trochu najemno nastrouhané citronové kůry. Nakonec vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a rychle promíchejte.
Bílky ušlehejte na sníh, přidejte vanilkový cukr a ještě chvíli šlehejte. Směs zamíchejte opatrně do těsta společně s kandovaným ovocem a rozinkami. Připravené těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě 30 až 40 minut nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do bochníčku bude suchá.
Mezitím připravte polevu: vymačkejte šťávu z půlky citronu a přeceďte přes jemné sítko, smíchejte se 2 lžícemi moučkového cukru. Po vytažení z trouby ještě propíchejte bochníček špejlí a mírně zchladlý přelijte citronovým sirupem. Posypte moučkovým cukrem a ozdobte citronovou kůrou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.