Rozinkáčky jsou tradičním druhem cukroví, které se obvykle připravuje na Vánoce nebo jiné svátky. Po upečení se rozinkáčky obvykle posypou moučkovým cukrem nebo se namažou polevou z bílků a cukru. Můžete si také přidat ořechy, skořici nebo další přísady podle chuti. Jsou to velmi oblíbené cukrovinky, které si lidé rádi dávají ke kávě nebo čaji.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Z následujícího rozpisu připravíte zhruba 40 kousků a příprava vám zabere 35 minut.
Potřebujeme :
- 200 g hladké mouky
- 100 g rozinek
- 3 lžíce rumu nebo horké vody
- 120 g měkkého másla nebo margarínu
- 120 g cukru krupice
- 2 vejce
- strouhaná kůra z 1/2 citronu
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 50 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
Rozinky namočte na 10-15 minut do rumu či horké vody. Máslo nebo margarín našlehejte, přidejte cukr, citronovou kůru a vejce a šlehejte, až bude krém pěnový. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte vařečkou do krému. Pak přidejte mleté mandle nebo lískové oříšky a rozinky.
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů). Plech vyložte pečícím papírem nebo jej řádně vymastěte. Lžičkou vykrajujte z těsta hrudky velikosti vlašského ořechu a skládejte je na připravený plech. Přitom dodržujte dostatečné mezery. Rozinkáčky pečte v troubě 12 až 14 minut dozlatova.
Tip: mandle nebo lískové oříšky snadno rozsekáte na prášek pomocí ručního mixéru se sekacím nádstavcem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.