Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Vánoční pečení začíná. Finty a tipy, jak jednoduše upéct to nejlepší cukroví!

Vánoční pečení začíná. Finty a tipy, jak jednoduše upéct to nejlepší cukroví!

14.11.2022 - AndreaP.

Je to až k nevíře, ale poté, co jsme minulý týden oslavili svátek sv. Martina, se rychlým tempem blíží adventní čas a Vánoce. A na ty, jak je známo, je třeba se řádně připravit. Každý rok jsme doslova zasypáváni starými i novými recepty, a to nejen na cukroví, ale také na sladké vánoční dobroty (a nejen ty). A proto i u nás v receptech jsme už polehoučku otevřeli "vánoční okénko vůně a pohody", které ale dnešním dnem otevřeme dokořán. A recepty se jen pohrnou.  Zcela jistě se ale na úvod budou hodit různé finty, tipy a triky, které z obyčejného cukroví udělají cukroví výjimečné a lahodné. A recepty na závěr ani dnes nebudou chybět.

(fotografie: Pixabay)
  • Aby vaše vanilkové rohlíčky zůstaly vždy čerstvé, nedávejte do nich vejce; pokud je to pro vás nepředstavitelné, použijte maximálně jedno.

  • Vánoční cukroví nepečte na pečícím papíru, ale pomažte plech tukem na pečení.

  • Lepí se vám linecké těsto? Hlavně nepřidávejte stále mouku, pak máte dočista jiné těsto. V případě, že se vám těsto lepí, dejte ho na chvíli do lednice a vychlaďte.

  • Cukroví vždy zabalte do papíru a ideálně papírové krabice, ponechejte ho v suchu a chladu a bude dlouho vynikající.

  • Když pečete buchty a máte vyšší těsto, které potřebuje propéct, ale horní vrstva se vám připaluje, pokryjte jej alobalem a zvolna pečte na 160°C.

  • Rolády, které mají tenké těsto, je naopak nutné péct rychleji, tedy se nebojte rozpálit troubu na 200 – 210°C. Čím déle ji pečete, tím více ji vysoušíte.

  • Jste začátečník v pečení? Trénujte na bábovkách a jednoduchých buchtách. Pamatujte, že ta nejlepší cukrářská díla jsou nejsložitější.

  • Nacházíte na internetu mezi recepty deset receptů třeba na bábovku, kde jeden káže jedno vejce a druhý šest? Který z nich je správný? Nevíte-li si rady, pak vězte, že zlatá střední cesta nezklame, ale v případě tvarohové bábovky jedno vejce postačí.

  • Nejste-li vášnivý pekař nebo pekařka, ale rodina vyžaduje sladké, pak doporučuji naučit se základní těsto pro bábovky a jednoduché piškotové dezerty, které můžete měnit – přidat třeba kokos, čokoládu, mandle, oříšky, rozinky či jiné sušené ovoce, v létě lze použít těsto k čerstvému ovoci a můžete tak jedno těsto udělat na X způsobů (vynikající je také když těsto na piškot prolijete tužším pudinkem a vychladnuté polijete čokoládou).

  • Buchty, velká pekařská výzva. Hlavní pravidlo je – skládejte se velmi těsně vedle sebe a po straně je promazávejte rozpuštěným máslem.

  • U kynuté vánočky jedna velmi speciální rada – nechte ji až 4x nakynout a bude delikatesní (cyklus hnětat, kynout zopakujte vždy po jedné hodině a výsledek bude k nezaplacení).

  • Chystáte se na čoko polevu? Bohatě vám postačí čokoláda na vaření, více procentní čokolády nejsou na vaření nutné. Na 100g čokolády dejte 30g 100% tuku a úplně čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. S tukem je lesklá a hodí se i na cukroví. Pozor – čokoládu nikdy neředit vodou!

  • Došel vám cukr krupice? Z 90% jej lze nahradit moučkou. Ale např. při šlehání piškotových těst ho zaměnit nelze. A naopak - moučku nemůžete nahradit krupicí.

  • Když nebudete mít dostatečně nakynuté těsto, bude vám při pečení praskat, stejně tak i příliš vysoká teplota pečení zapříčiní prasknutí.

  • Když máte časovou nouzi a potřebujete rychle vyrobit něco dobrého, listové těsto zvládne sladké i slané varianty. Třeba jej vyplňte hustým pudinkem a ovocem a máte skvělý závin.

(fotografie: Pixabay)

RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ OD LINDY VLÁSKOVÉ

Vánočka

  • 1kg hladké mouky
  • 250 g másla – hodně změklé
  • 250 g cukr krupice
  • 4 žloutky
  • 500 ml mléka
  • 60 g droždí
  • vanilkový cukr

Do vlažného mléka dáme droždí, trochu cukru a trochu mouky a uděláme kvásek - necháme vykynout. Smícháme všechny suroviny + kvásek a důkladně promícháme, vymícháme v hladké těsto. Necháme vykynout, pak promícháme a necháme opět vykynout, opakujeme to ještě 2x pak uděláme vánočku a necháme vykynout. Pomašlujeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme na 160°C cca 45 - 60minut

 

Vanilkové rohlíčky

  • 440 g hladká mouka
  • 280 g másla
  • 140 g mletých ořechů (nejlépe 80g lískových a 60g vlašských)
  • 140 g cukr moučka
  • 1 vanilkový cukr

Máslo + cukr + vanilkový cukr důkladně promícháme, přidáme ořechy a nakonec vmícháme mouku. Propracujeme v hladké těsto a necháme v lednici odpočinout cca 1hodinu.

Rada: pokud by se těsto příliš drobilo, přidáme trochu másla.

(fotografie: Pixabay)

Košíčky Isidor

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g cukr moučka
  • 1vejce
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • 250 g másla
  • Trošku skořice a hřebíčku

Máslo + cukr důkladně promícháme + přidáme vejce, ořechy, kakao, skořici, hřebíček a nakonec vmícháme mouku. Propracujeme v hladké těsto a necháme v lednici odpočinout cca 1hodinu. Těsto vymačkáme do formiček na košíčky a upečeme na 180°C cca 10 - 15minut. Upečené a vychladlé košíčky vyklopíme a pomažeme rybízovou marmeládou.

Ořechová náplň

  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukr moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 dcl rumu

Všechno důkladně promícháme a hmotou plníme upečené a marmeládou pomazané košíčky (do každého košíčku dáme cca 1 kávovou lžičku)

Čokoládový krém

  • 3 vejce
  • 150 g cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g másla
  • 2 lžíce kakaa

Vejce + cukr + vanilkový cukr se na vodní lázni vyšlehá do husté pěny, po vyšlehání sundáme z vodní lázně a šleháme do chladna. Do vychladlé vaječné hmoty zašleháme změklé máslo a kakao. Hotový krém stříkáme cukrářským sáčkem s ozdobnou trubičkou na připravené košíčky a necháme zatuhnout… po zatuhnutí potahujeme v čokoládě a zdobíme oříškem.

Jsou sice trochu pracnější, ale stojí za to ☺

Vosí hnízda

Těsto:

  • 180 g nastrouhaných dětských piškotů
  • 120 g cukr moučka
  • 60 g másla
  • 30 g rozpuštěné čokolády
  • 20 g kakaa
  • 3 lžíce rumu
  • mléko dle potřeby

Všechno důkladně promícháme v hladké těsto, necháme cca 1h vychladnout v lednici a uděláme vosí hnízda, naplníme krémem a postavíme na piškot.

Náplň:

  • 80 g másla
  • 50 g cukr moučka
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce salka

Máslo + cukr vyšleháme do pěny + přidáme salko a rum.

Brabanské dortíčky

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukr moučka
  • 1 žloutek
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g másla

Máslo + cukr důkladně promícháme + přidáme žloutek, ořechy a nakonec vmícháme mouku. Propracujeme v hladké těsto a necháme v lednici odpočinout cca 1hodinu.

Těsto rozválíme na cca 3mm a vykrájíme požadovaný tvar (hvězdička, kolečko) dáme na vymazaný plech a pečeme na 180°C cca 8-10 minut. Upečená kolečka necháme vychladit a slepíme jednu vrstvu marmeládou a druhou krémem (skládá se tedy ze 3 koleček) a necháme zatuhnout, z půlky namočíme v čokoládě.

Krém:

  • 150 g másla
  • 150 g cukr moučka
  • rum

Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a dochutíme rumem.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.