Podzim je tady a s tím je tady také doba oblíbeného dýňového latté. Když to však vezmeme kolem a kolem, tak dýňové latté není nic jiného než hrnek plný sirupu, takže je to vlastně hrnek plný cukru. Podíváme se tedy na to, jak si oblíbené dochucovadlo kávy připravit bez přidaného cukru.
foto / istock
Ingredience:
- 1/2 dýně Hokkaido
- Čekankový sirup podle chuti
- 650 ml vody
- kůra z ¼ pomeranče
- 3 svitky skořice
- 1 lžíce hřebíčku
- 1 lžíce nového koření
- ½ vanilkového lusku
- 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička kuliček pepře
- 1 hvězdička badyánu
- 1 lžička kardamonu
Dýni zbavíme semínek a upečeme (cca220 stupňů/10 minut). Poté ji vložíme do nádoby, přidáme ostatní ingredience a vše vymixujeme do hladka. Pokud chceme mít echt čirý sirup, přecedíme jej ještě přes plátýnko.
Díky čekankovému sirupu, který si dodáme jen podle své chuti, nebo ho můžeme vynechat úplně, do sirupu nepřidáme žádné zbytečné kalorie navíc. I kdyby ste si ho tam nedali vůbec, uvádíme ho jen kvůli tomu, že si spousta lidí neumí představit sirup bez sladké chuti, tak se vůbec nic nestane.
Ve finálním výrobku je totiž plno skvělého koření, kteří nám vše ochutí a posléze kávě dodá také neodolatelné aroma. Sirup bude určitě skvělý třeba také na zmrzlinu, lívance či palačinky.
napsala Zuzana Zelenková
Zdroj: proženy.cz, čarujeme.cz, free-ze-.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.