Jablečné koláče patří jednoznačně k nejoblíbenějším dezertům. Jemný mřížkový koláč se sice tváří na první pohled složitě, přitom jeho příprava je vážně snadná.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 300 g mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 100 g cukru
- vanilka
- citrónová kůra
- 100 g tuku
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- jablka
- skořice
- cukr
- vanilkový pudink
- 1 vejce na potření
Nejdříve připravíme jablkovou náplň, aby nám v mezičase přípravy těsta vystydla. Jablka omyjeme a zbavíme je jadřinců, neloupáme. Na hrubém struhadle nastrouháme, případně nakrájíme na drobné kostičky. Dáme do hrnce, přidáme cukr dle chuti a sladkosti jablek, špetku skořice, malinko zalijeme vodou a podusíme. Vanilkový pudink rozmícháme v troše vody a vlijeme do jablek, za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout.
Teď se vrhneme na těsto. Mouku s práškem do pečiva, cukrem, vanilkou a citrónovou kůrou dáme na vál, rozsekáme do ní tuk, přidáme vejce a mléko a vypracujeme těsto. Rozválíme je na placku, kterou přeneseme na vymazaný kulatý plech. Dno mírně propícháme vidličkou. Poklademe připravenou jablkovou směsí. Z části těsta, které jsme odkrojili, uděláme tenké mřížky a pokládáme je přes koláč. Povrch potřeme vejcem nebo jen mlékem.
Upečeme do růžova.
Náš tip na vylepšení:
- K jablečné směsi můžete přidat také rozinky, případně nasekané ořechy.
- Ke zvýraznění chuti můžete těsto před nanesením jablečné směsi navíc potřít zavařeninou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.