Cheesecake v našich končinách již zdomácněl a patří mezi nejoblíbenější dorty vůbec. A není se co divit, příprava je jednoduchá a recepty se dají obměňovat podle sezony a dostupnosti daných surovin. A tento lahodný dýňový koláč je to pravé právě pro podzimní dny. Tak pojďme na to.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 75 g másla + na vymazání
- 180 g sušenek (např. BeBe)
- ½ dýně nebo 1 malá dýně
- 500 g Philadelphie nebo jiného sýru lučinového typu
- 200 g 31% smetany, zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
- 4 velká vejce
- 2 lžíce škrobu
- lžička vanilkového extraktu, vanilkový lusk nebo cukr
- 50 g cukru nebo medu
- 1 citrón
- 1 klacík skořice
Dýni rozpulte a vydlabejte všechna semínka. Rozkrájejte ji na kostičky a povařte je ve vodě s citrónovou šťávou, vanilkovým luskem a klacíkem skořice. Vyjměte a rozmixujte na kaši.
Na korpus rozmixujte sušenky a přimíchejte rozpuštěné máslo. Formu na dort si vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a naspod vysypejte sušenkami a důkladně je udusejte.
Dýňovou kaši smíchejte v misce nebo robotu s 500 gramy sýru lučinového typu, pak přidejte smetanu a všechny další ingredience včetně kůry a šťávy z jednoho citrónu.
Hotovou směs nalijte na korpus. Ten si můžete dopředu upéct na 180 stupňů, cca 5 minut, ale není to nezbytně nutné. Pečte 10 minut na 190 stupňů, následně stáhněte teplotu na 110 - 120 stupňů a pečte přibližně hodinu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.