Ano, opravdu je to tak, čokoláda má dnes svátek! Asi se najde málokdo, kdo by jí neměl rád. Jsou lidé, kteří jsou na čokoladě doslova závislí a život bez sladkého čtverečku v ústech si neumí představit. Také se k ní váže mnoho pověr, jedni říkají jak je zdravá, druzí pak naopak, jak nesprávná je pro zdravý životní styl. Kde je tedy pravda? Ta se nachází v jednom základním bodě, a sice v její kvalitě. Levná čokoláda, která vlastně nemá s čokoládou společný ani ten název, nám pochopitelně nic dobrého do těla nedodá. Kvalitní čokoláda totiž obsahuje především kakao, které patří mezi superpotraviny. Čokoláda, která pak obsahuje více než 70 % kakaa, pak obsahuje složky jako je mangan, měď, hořčík, fosfor, draslík, vápník i nezanedbatelné množství vlákniny. Tyto minerální látky jsou důležité pro náš organismus a mají pozitivní vliv na naše zdraví. A přesně tuto čokoládu bychom měli našemu tělu v přiměřené míře dodávat.
(fotografie: Pixabay)
Ale přestaňme řečnit, a pojďme si ten dnešní čokoládový den pořádně užít. Připravíme si společně čokoládový průšvih. A ne, nebojte se, průšvih to opravdu nebude, právě naopak!
Na 4 porce potřebujeme :
- 100 g jemně hořké čokolády (minimálně 70 % kakaa)
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 2 vrchovaté lžičky mouky
(fotografie: Pixabay)
Čtyři formičky na suflé pečlivě vymažeme tukem (je to opravdu důležité) a poprášíme moukou.
Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni při nízké teplotě, zamícháme.
Vejce, žloutek a cukr vyšleháme do husté, světlé tekuté hmoty.
Za stálého míchání pak vlijeme čokoládovou hmotu do vaječné.
Nakonec přimícháme mouku.
Vzniklou hmotu vlijeme do formiček a dáme alespoň na půl hodiny vychladit. Není se třeba bát, když bude hmota v ledničce nejprve připomínat pudink a později zase máslo. Vše se při pečení srovná.
Troubu vyhřejeme na vysokou teplotu 200-230 stupňů.
Pečeme podle teploty trouby čtyři a půl až šest minut. Povrch musí být pevný. Poté necháme minutu odpočinout a opatrně vyklopíme.
Posypeme moučkovým cukrem a pak už si jen pochutnáváme. Můžeme přidat i ovoce na dozdobení.
Vaše názory
Vyzkouším
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.