Znovuobjevení zapomenutého receptu na netradiční grilované banány udalo jasný směr blížící se víkendové grilovačky uprostřed prázdnin, přesněji jejího vyvrcholení. Grilované banány v kabátku (lehce rumové) zněly tak báječně, že o výsledku nebylo pochyb. Na první pohled vás možná odradí "zčernalé cosi", jelikož to nevypadá moc vábně, i když banán to připomíná, ale nenechte se odratit! Banán oloupejte! A pak nastane ta chvíle, kdy se banány začaly podávat. Kdo ochutnal, nechce jinak! Nejdříve si uveďme původní recept.
(fotografie: Pixabay)
Grilované banány v kabátku (lehce rumové)
- 8 banánů
- 115 g másla
- 115 g hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 125 ml rumu
- 150 ml smetany
Máslo zahřejte s cukrem, skořicí a rumem. Vařte na mírném ohni za občasného míchání, dokud omáčka nezhoustne.
Přidejte smetanu, promíchejte a odstavte z ohně.
NEOLOUPANÉ banány dejte na gril a grilujte dokud slupka nezčerná a začne praskat. Nechte mírně vychladnout a takto upravené banány podávejte s miskou omáčky. Banán si každý sám loupe a namáčí v rumové omáčce.
PRAKTICKÉ POZNÁMKY
Se zásobou hnědého cukru, skořice či rumu to ve skromných podmínkách horské chaty bylo odpovídající = na bodě mrazu. Základní ingredienci - tropické banány - se však sehnat podařilo, i když se zrovna tyto kousky neřadily mezi nejzralejší. Fantazie spuštěná na půl obrátky pak celý recept překroutila a jako omáčku navrhla vanilkový pudink. Myšlenka v zásadě dobrá. Zralost banánů se však ukázala jako zásadní faktor, rozhodující o tenké linii, jejíž překročení bez okolků udělá z banánů zeleninu. Podávané banány tak postrádaly jakoukoliv vazbu na svoji obvyklou slaďoučkou chuť a hodily by se spíše jako skvělá zeleninová příloha k dobře propečenému masu. Celý moučníkový chod pak zachraňoval vanilkový puding, kterého naštěstí bylo dost.
Ke grilování banánu "v kabátku", ve slupce chcete-li, doporučujeme na základě uvedeného experimentu následující:
- volte banány zralejší, pěkně žluťoučké a slaďoučké
- nelekněte se stupně zčernání banánů, skutečně by měly být "na uhel" a začít praskat viz. obrázek
- než se na hotové banány vrhnete, nechejte je chviličku vychladnout, snadněji se s nimi pak manipuluje a jsou i chutnější
- banány během grilování otáčejte
- banán si každý host loupe sám
- připravenou omáčku podávejte v samostatné misce (přilijete-li ji na talířek k ještě neoloupanému banánu, hosté budou mít co dělat, aby si s loupáním banánu poradili a přitom se v omáčce nevymáchali)
- zvolit můžete i kombinovanou variantu - banány neoloupete, ale aspoň je podélně a ještě napůl rozříznete, pokapete citronovou šťávou, posypete trochou skořice a hnědého cukru, zabalíte do alobalu a na grilu opečete asi 3 minutky. Podávat je můžete samotné nebo se zmrzlinou. Zbavíte se tak starostí s omáčkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.