Také máte rádi léto? Rozpálená odpoledne, kdy se ve stínu chladíte ovocem nebo oblíbeným drinkem, i teplé večery venku s grilováním a popíjením míchaného nápoje. V posledních letech přichází stále nové trendy a recepty a my jsme pro vás připravili 10 tipů, jak zkombinovat rum.
Rum - trocha historie
Rum je destilát vyráběný z cukrové třtiny, konkrétně z melasy, která vzniká jako odpad při zpracování třtiny. Tu do Nového světa dovezli v průběhu 16. století Španělé. Jak přesně vznikl první rum se jen odhaduje, ale nejspíše se jako první pokoušeli o výrobu alkoholu z melasy. Prvním místem výroby rumu byl Barbados, ale postupně se rozšířila do celé karibské oblasti.
Světlý nebo tmavý rum?
Do míchaných nápojů se doporučuje ten světlý. Má to samozřejmě své opodstatnění, tmavé rumy mají mnohem výraznější chuť i aroma. Naopak světlý rum tuto vlastnost postrádá a je proto na míchané drinky ideální.
Máte rádi Cuba Libre?
Asi nejznámější míchaný nápoj s rumem. Možná netušíte, že vznikl už v kolem roku 1900 a v překladu znamená svobodná Kuba. Na jeho přípravu si připravte:
● 5 cl bílého rumu
● 100 cl Coca Coly
● osminku limetky
● led
Do vysoké sklenice vložte několik kostek ledu, nalijte rum, doplňte kolou. Do sklenice vymačkejte štávu z limetky a lehce promíchejte. Na ozdobu přidejte kolečko limetky.
Mojito 4x jinak
(fotografie: pixabay)
Čisté mojito
Připravte si:
● 4 cl bílého rumu
● 3 cl čerstvé limetky nebo limetkové šťávy
● několik lístků máty
● 2 čaj. lžičky cukru
● soda
● drcený led
Do sklenice dejte nejdřív mátu, třtinový cukr a limetky. Vše protlučte, aby se chutě i aroma promíchalo. Přidejte sodovku a led. Rum přilijte nakonec. Vychutnejte si ho :)
Jahodové mojito
Když přidáte k limetce jahody, určitě si pochutnáte i na téhle variantě. Navíc jahodová sezóna právě začíná.
Citrusové mojito
Podobně postupujte i s citrusovým mojitem. Připravte si pomeranče, citróny, limetky - podle chuti.
Melounové mojito
Melouny jsou tak sladké, až byste nevěřili, že se jedná o zeleninu. Spojte limetky a meloun a vyzkoušejte i tenhle netradiční nápoj.
Melounové daiquiri
Existuje samozřejmě i klasická varianta, ale tuhle máme od Andrey z blogu V kuchyni vždy otevřeno, vymýšlí skvělé recepty, tenhle se jí povedl. Není divu, že jí právě vyšla velká kuchařka. Milovníci melounu si přijdou na své. Připravte si:
● 1 menší dobře vyzrálý vodní meloun nebo půlku většího
● 2 limetky
● 4 velké panáky bílého rumu
● led
Postup je velmi snadný, meloun pokrájejte na kostky, semínek se zbavte. Dejte ho na hodinu do mrazáku a potom kostky rozmixujte. Přeceďte a nalijte do džbánu, přidejte rum, limetkovou šťávu a promíchejte.
Huricane
S tímhle drinkem se u nás setkáte například v síti restaurací HardRock café. Koktejl je sladko-hořký a pochází z města New Orleans. Ingredience na něj:
● 1 díl bílého rumu
● 1 díl tmavého rumu
● 2 díly džusu z mučenkového ovoce (maracuja, passion fruit)
● trocha pomerančového džusu nebo limetkové šťávy
Do sklenice nalijte rum, přidejte vychlazené džusy a limetkovou šťávu. V létě podávejte s ledem ve vysoké sklenici typu hurikán.
Hemingway special
I tenhle drink musíte zkusit, zvlášť ke knize od Ernsta Hemingwaye. Pro spisovatele přetvořil barman variaci na Daiquiri tak, aby byl nápoj bez cukru. Je výborný, nahořklý.
Budete potřebovat:
● 6 cl bílého rumu
● 4 cl grapového džusu
● 1.5 cl Maraschino (višňový likér)
● 1.5 cl čerstvé limetkové šťávy
Ideálně připravujte v shakeru s ledem. Pečlivě vše protřepte a přelijte do koktejlové sklenice. Ozdobte višněmi a limetkou.
Jaký je váš oblíbený nápoj? Napište nám recept.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.