Med je oblíbeným sladidlem už od dávných dob, kdo by si nepamatoval již z dob našich (pra)babiček čaj s medem či chleba s máslem pokapaný medem. Avšak v dnešní době se nám na talíř dostávají i netradiční druhy medu z celého světa, které rozhodně stojí za to vyzkoušet. Naše babičky je zřejmě ještě neznaly, nicméně my je můžeme ochutnat a dokonce si některé i doma vyrobit. Jako třeba právě tento domácí levandulový med.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 2 hrsti rozemletých levandulových květů
- 1 l vody
- 3 citróny
- kousek celé skořice
- 1,5 až 2 kg květového medu
Rozemleté levandulové květy dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme pokrájené citróny s celou skořicí a necháme dvacet minut mírně vařit. Hrnec odstavíme z plotny a levanduli s citróny a skořicí necháme zhruba 1 den vylouhovat. Poté scedíme a přilijeme připravený květový med. Uchováváme v chladu. Tento domácí levandulový med chutná skvěle na čerstvém chlebu s máslem.
Pokud nemáte doma k dispozici květový med, nic není ztraceno, přinášíme recept i na tento případ, kde budeme postupovat klasicky s použitím cukru.
Potřebujeme:
- 2 hrsti rozemletých levandulových květů
- 1 l vody
- 3 citróny
- kousek celé skořice
- 1,5 až 2 kg cukru
Rozemleté levandulové květy dáme stejně jako v prvém případě dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme pokrájené citrony s celou skořicí a necháme 20 minut mírně vařit. Hrnec odstavíme z plotny a levanduli s citrony a skořicí necháme zhruba 1 den vyluhovat. Poté scedíme, přisypeme cukr a za občasného míchání jej necháme nad plamenem rozpustit. Poté ještě chvíli povaříme, dokud není konzistence medu ideální. Ještě horký med naplníme do vymytých a vysušených skleniček.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.