Čas grilování je tu a s ním i dilema, co dát nad uhlíky. Vsaďte letos na ryby a uvidíte, že neprohloupíte. Nemáte doma nadšeného rybáře? Nevadí! V obchodech je nabídka pestrá a díky našim tipům vždy odejdete se skvělým úlovkem, který vaše grilování pozdvihne na novou úroveň. Ryby jsou totiž chutné, lehké a zdravé.
Ač se dá grilovat téměř každá ryba, ne vždy stojí výsledek za to. Proto byste měli při nákupu dobře zvažovat všechna pro a proti. Některé mají hodně kostí a ne každý je ochotný je vybírat. To platí zejména u kapra, štiky či bělice. Vhodní nejsou ani šupináči s jemným masem, např. máslová ryba či pangas. Budou se vám rozpadat a příliš si na nich nepochutnáte. Pokud však sáhnete po rybách s pevným masem, máte téměř vyhráno. Proč jen téměř? Protože i u nich existují rozdíly, které značně ovlivňují výsledek.
Makrela musí být dobře vypasená
Prvním příkladem je makrela, která patří k nejoblíbenějším rybám. Její chuť určuje množství tuku, který obsahuje. Různí rybáři ji loví na odlišných místech. Pokud byla chycena u Irska dříve, než se vydala na dlouhou pouť do Středozemního moře, tak měla ještě patřičně „založeno“. Díky většímu množství tuku bude nejen šťavnatější a chutnější, ale také bohatší na omega-3 mastné kyseliny. Jestliže byla makrela ulovena až po cestě, při níž zhubla, pak bude o cenné a zdraví prospěšné látky chudší a nebude to už ono. Proto si v obchodě dobře prohlédněte údaje uvedené na obale. Bude-li tam jako v případě makrely od značky NOWACO napsané Irsko, neváhejte a dejte ji do nákupního košíku.
Pstruh z horského potoka
Trochu jinak je to u dalšího oblíbence na gril – pstruha. U něj není tuk to hlavní, co by vás mělo zajímat. V tomto případě jsou rozhodující podmínky, ve kterých žil. Ti nejlepší pstruzi jsou z horských potoků s kamenitým podložím, kterými celoročně zurčí chladná a průzračně čistá voda. Díky ní mají pstruzi pevnou strukturu masa a jemnou chuť. Navíc v supermarketech je koupíte už kuchané, takže si ušetříte spoustu práce.
Když filety, tak jedině ty s kůží
Když je právě čas vaším nepřítelem a nechcete celé ryby, sáhněte po filetách. Na výběr máte třeba lososa, mořskou štiku a skvělý bude i steak z tuňáka. V poslední době si oblibu získává také hoki. Ovšem v případě grilování berte zásadně filety s kůží! Jinak se vám přichytí na gril a při snaze o obrácení či sundání se vám roztrhají. Na talíři pak nic mít nebudete a navíc vás bude čekat náročné čištění grilu. Proto, pokud přece jen zvolíte kousek bez kůže, nezapomeňte na alobal!
Ovšem existuje i spousta dalších skvělých ryb na gril – sumec, úhoř, siven či candát. Takže se nebojte objevovat a zkoušet něco nového. Sezona je před námi a příležitostí k rozpálení grilu jistě bude víc než dost.
Zdroj: www.nowaco.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.