Ráno budíček kolem šesté hodiny (v tom lepším případě), rychlonávštěva koupelny, horký čaj či káva, co nejde rychle vypít, zaúkolování dětí, v lepším případě snídaně a pak úprk do práce.
Během dne spoustu úkolů, stres z nezvyklé těžké situace zasahující celý svět .... o polední pauze rychle oběd... práce a zase práce. Odpoledne, nebo ještě hůře večer, buď po cestě domů, případně v úprku z rodinného kruhu, rychlý nákup ve večerce a přemýšlení co zase uvařit k večeři (i když většina z nás už takto přemýšlí i při otázce, co zase na ten oběd?). Vypadá i váš momentální pracovní den podobně?
S prací vám neporadíme, ale přemýšlení na téma Večeře pro rodinu vás ušetřit můžeme. Máme totiž nápady. Nápady na rychlé, zdravé a jednoduché večeře, jejichž příprava vám bude zábavou. Jakékoliv toto jídlo se dá pochopitelně připravit i na oběd :-)
(fotografie: Pixabay)
VARIANTA PRVNÍ, drůbeží
Pro milovníky drůbeže a zároveň pro ty, kteří si rádi na večeři počkají bude určitě potěšením Plechové kuře. V mezičase pečení kuřete můžete připravit například Banánový pohár.
Plechové kuře:
- 1 cele kuře
- strouhaná kůra z 1 citronu
- 1 stroužek česneku
- 5 neoloupaných stroužků česneku
- 500 g brambor
- celer
- 50 g slaniny
- máslo
- tymián
- sůl
Strouhanou citronovou kůru, rozetřený stroužek česneku, slaninu nakrájenou na kostičky, tymián a máslo smíchejte. Kuře omyjte a vykuchejte. Připravenou směsí vycpěte kuře pod kůží!! Pak udělejte do každého stehna dva zářezy až na kost - stehna se více propečou a kůžička bude velmi křupavá. Brambory oloupejte a předvařte. Pak je slijte a smíchejte s kusy oloupaného celeru, tymiánem a celým neloupaným česnekem. Bramborovou směs dejte na plech, na ni položte kuře a pečte dle váhy kuřete - 1 kg kuřete 40-45 minut pečení (220 stupňů C). Kuře nemusíte během pečení potírat, je promaštěno nádivkou pod kůží.
(fotografie: Pixabay)
Banánový pohár:
- 250 g tvarohu
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce másla
- 2 žloutky
- 3 banány
- 2 bílky
- 150 ml ušlehané smetany
- 30 g rozinek
- citronová šťáva
Tvaroh vyšleháme s cukrem, máslem, žloutky a citronovou šťávou. Přidáme rozetřené banány, ušlehaný sníh z bílků a promícháme. Naplníme do pohárů, ozdobíme šlehačkou a rozinkami, případně přidáme další ovoce.
(fotografie: Pixabay)
VARIANTA DRUHÁ, vysoce dietní
Držitelům štíhlé linie nebo těm, kteří to přes den s papáním trošku přeháněli, a nyní chtějí jen tak něco malého nabízíme Celerovou polévku, která je mimochodem i velmi zdravá a antidepresivní! Večeře může být jen o polévce, ale také nemusí. Zkuste třeba Špenátovou bagetu s camembertem.
Celerová polévka:
- 1 menší celer
- 20 g másla
- slepičí vývar
- 1 brambor
- 1 žloutek
- trochu mléka
- tmavý chléb
- petrželka
Celer oloupeme, nastrouháme a podusíme na tuku. Až začne vonět a růžovět, zalijeme vroucí vodou nebo slepičím vývarem. Polévku zahustíme strouhaným syrovým bramborem a povaříme. Odstavíme z ohně, vmícháme trochu mléka, syrový žloutek, petrželku a na kostičky nakrájený osmažený tmavý chléb.
Špenátová bageta s camembertem:
- 200 g čerstvého špenátu
- 2 menší bagetky
- 1 camembert (balení 70 g)
- 40 g šunky
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžičky brusinkového kompotu
- sůl
Špenát properte a na 1 minutu zalijte horkou vodou. Sceďte, vymačkejte a nasekejte spolu se šunkou. Přidejte olivový olej a sůl.
Směs navršte na rozkrojené bagetky a poklaďte plátky camembertu. Vložte na gril (shora i zezdola) asi na 5 minut při teplotě 250 °C. Hotové ozdobte brusinkami.
Tip: Můžete použít i jiný druh sýra, například mozzarellu na zapékání.
Bezmasá varianta: Šunku zkrátka vynechejte.
(fotografie: Pixabay)
VARIANTA TŘETÍ, těstovinová
Labužnické, jednoduché, ale na přípravu trošku delší Lasagne s jablky. Mnohem rychleji pak budete mít hotové Špagety Věruška.
Lasagne s jablky:
- 12 předvařených plátků lasagní
- 100 g prorostlého špeku
- 1 cibule
- 2 celé úzké celery
- 2 lžíce stolního oleje
- 50 g směsi sušených bylin (majoránka, rozmarýn, šalvěj,..)
- 1/8 l jalečného vína nebo šťávy
- 1/8 l vývaru
- 500 g loupaných rajčat
- 3 velká kyselejší jablka
- sůl
- pepř
- trochu mléka
- 3/4 l bešamelové omáčky
- 150 g mozarelly
- 150 g strouhaného ementálu
- máslo
Na náplň nakrájíme špek, cibuli a celer. Zahřejeme olej, špek opečeme dokřupava, zmírníme plamen, přidáme cibuli a celer a zpěníme. Přidáme mleté maso a za stálého míchání smažíme, dokud se nerozpadne. Nakonec vlijeme mléko. Na mírném plameni vaříme asi 10 minut. Ochutíme solí, pepřem a muškátem.
Jablka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na plátky. Formu vylijeme trochou omáčky a vyložíme čtyřmi plátky lasagní. Ty poklademe polovinou plátků jablek, na ně dáme polovinu masové směsi a přelijeme omáčkou. Znovu klademe plátky lasagní, jablek, náplň a přelijeme omáčkou. Znovu klademe plátky lasagní, jablka, náplň a přelijeme omáčkou. Nahoru dáme zbývající plátky lasagní. Sýr mozarella nakrájíme na plátky a umístíme spolu se strouhaným ementálem a vločkami másla na plátky lasagní.
V troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia pečeme asi 40 minut, až povrch zezlátne.
(fotografie: Pixabay)
Špagety Věruška:
- půl balíčku špaget
- 1 rajský protlak, kečup
- čtvereček sýra, např. Apetito
- tvrdý sýr Eidam
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- zázvor
- oregano
- majoránka
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
Špagety uvařte ve slané vodě s trochou oleje, aby se nelepily "al dente". Cibuli nakrájejte na kostičky, osmahněte na pánvi. Pak přidejte zázvor, oregano, sladkou papriku a majoránku. Koření promíchejte s cibulí a chvilku osmahněte. Přidejte půl čtverečku sýra Apetito a nechte jej rozpustit. Pokud bude třeba, můžete během rozpouštění sýra směs trochu podlít. Až se sýr rozpustí, přidejte rajský protlak, kečup, sůl a pepř. Směs nechte chvíli podusit. Nakonec přidejte rozdrcený česnek. Špagety polijte touto směsí a posypte strouhaným Eidamem.
(fotografie: Pixabay)
VARIANTA ČTVRTÁ, zeleninová
Máte-li zbytky vařeného masa, můžete z nich připravit Lilky se sýrem. Rodinu či svůj protějšek jistě převapíte Kapustovými uzlíčky s tomatovou omáčkou a pokud sázíte raději na klasiku, pak radíme připravit Bramborový požitek.
Lilky se sýrem:
- 4 lilky
- sůl
- mletý pepř
- olej
- 40 g másla
- 20 g cibule
- 1 stroužek česneku
- 300 g rajčat
- 200 g zbytků vařeného masa
- 2 vejce
- 6 lžic strouhaného čedaru
- máslo na vymaštění
Oloupané lilky nakrájíme na tenké plátky, osolíme, dáme na plochou mísu a zatížíme, aby lépe pustily šťávu. Potom je opláchneme a necháme na čisté utěrce oschnout. Mezitím zpěníme na másle drobně nakrájenou cibuli, utřený česnek, přidáme oloupaná nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Oschlé plátky lilků usmažíme v rozehřátém oleji do růžova a necháme okapat.
Ohnivzdornou misku vymastíme máslem, vložíme do ní vrstvu smažených lilků, na ně přidáme vrstvu mletého masa a vše přelijeme rajčatovou omáčkou a posypeme 4 lžícemi strouhaného sýra. V hrnku rozšleháme vejce, přimícháme zbylý strouhaný sýr a tím zalijeme povrch pokrmu.
Zapékáme v troubě asi 1/2 hodiny.
(fotografie: Pixabay)
Kapustové uzlíčky s tomatovou omáčkou:
- 1 menší kapusta
- svazek pažitky
- svazek petrželky
- 100 g šunky
- 100 g krémového sýra
- 3 vejce
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 rajčatové pyré
- bílý pepř
- sůl
Otrháme listy z kapusty a 4 minuty je blanšírujeme ve slané vodě. Omytou pažitku a petrželku osušíme. Petrželku nakrájíme nahrubo. Šunku nakrájíme na kousky. Vejce rozšleháme, přidáme sýr, nakrájenou šunku a vše dohladka umícháme. Osolíme a opepříme. Zhruba 1 lžíci nádivky naplníme 12 kapustových listů. Z naplněných listů vytvoříme uzlíčky, které na konci svážeme pažitkou. Oloupanou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidáme rajčatové pyré. Několik minut povaříme a podle chuti osolíme a ochutíme pepřem. Kapustové uzlíčky necháme v tomatové omáčce asi 10 minut dojít.
Bramborový požitek:
- 6 středně velkých brambor
- 6 žampionů
- 1 větší cibule
- půl kelímku kysané smetany
- asi 1 dcl mléka
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- olivový olej
- sůl
- pepř
- orientální koření
- estragon
- worcesterová omáčka
Brambory omyjte a uvařte ve slupce. Na pánvi rozehřejte olivový olej, osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibulku a na kousky pokrájené žampiony, okořeňte solí a pepřem (pepřem nešetřete, žampionům dodá výraznější chuť). Kysanou smetanu zřeďte mlékem (dle chuti) a smíchejte s hořčicí. Směs přidejte k žampionům a chvíli poduste, okořeňte orientálním kořením, estragonem a trochou worcesterové omáčky. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky, dejte na talíř a polijte připravenou omáčkou.
(fotografie: Pixabay)
VARIANTA PÁTÁ, specialitka
Příprava Lístkového závinu po orientálsku vám sice vezme padesát minut, nicméně výsledek rozhodně stojí za to. Potrpíte si na domácí buchtu i během týdne? Upečte Bublaninu, budete ji mít hotovou během dvaceti minut!
Lístkový závin po orientálsku:
- 1 balíček lístkového těsta
- 200 g klobásy
- hlíva ústřičná (dle vašeho uváženi)
- 2 kysané smetany
- 80 g sýra Akawi (nebo balkánského)
- sůl
- pepř
- orientální koření
- koriandr
- univerzální indické koření
Lístkové těsto rozdělte na 2 díly a každý vyválejte na placku čtvercového tvaru. Klobásu nakrájejte na kolečka, sýr na kostičky a hlívu také na kostičky. Smíchejte klobásu, hlívu a kysanou smetanu, okořeňte a rozdělte na lístkové těsto. Směs na těstě posypte kostičkami sýra, placku těsta zabalte a celý balíček potřete žloutkem. Dejte do trouby zapéct na 30-40 minut při mírné teplotě.
Bublanina:
- 1-2 vejce
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek pískového cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- ovoce
Mouku, do které jsme nasypali prášek do pečiva, promícháme s cukrem, vajíčky, olejem a mlékem. Těsto nalijeme na vyšší vymazaný a vysypaný plech, poházíme omytým, okapaným, popřípadě vypeckovaným ovocem a v dobře vyhřáté troubě (200 stupňů Celsia) pečeme, dokud moučník není hotový - vyzkoušíte tak, že dřevěná špejle zapíchnutá do těsta zůstane po vytažení suchá, těsto se na ni nepřilepí. Zkuste bublaninu vylepšit: použijte 1 hrnek polohrubé mouky a 1/2 hrnku hladké mouky, přidejte 2 vejce a ostatní suroviny dle rozpisu. Těsto pak nalijte do kulaté dortové formy o průměru 25 cm a upečte. Hotovou bublaninu nechte vychladnout a pocukrujte.
Máte svůj tip na dobrou večeři? Podělte se o něj s ostatními čtenáři.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.