Sýrové pomazánky jsou velmi oblíbenou součástí nejen slavnostního pohoštění, stejně dobře se totiž uplatní na rychlou snídani, svačinu či večeři. Jejich nespornou výhodou je to, že se dají připravovat z takřka všech druhů sýrů.
(fotografie: Pixabay)
První skupinu pomazánek tvoří ty, jejichž základem jsou měkké sýry. Nejčastěji se jedná o žervé, lučinu nebo tavené sýry doplněné o další suroviny dle jednotlivých receptů. Výhodou těchto pomazánek je jejich velmi snadná roztíratelnost. A přesně této skupině se budeme níže v článku věnovat.
Pro úplnost ale také uvádíme, že další skupinou jsou pomazánky z tvrdých a poloměkkých sýrů jako je parmazán, eidam, gouda, hermelín, niva nebo tvarůžky. Tyto sýry se do pomazánek strouhají nebo se spolu s dalšími surovinami vyšlehají do jemné pěny.
A nyní už k samotným receptům. Je jich celá řada, my nyní přinášíme alespoň malou ukázku.
- Tuňáková
Neochucený tavený sýr, dobře roztíratelný, smíchejte s tuňákem z konzervy ve vlastní šťávě či olivovém oleji. Pro ty, kdo mají rádi česnek, mohou špetku nastrouhat.
- Avokádová
Do misky dejte tavený sýr (množství dle potřeby), do něho vydlabejte dobře uzrálé avokádo, špetku soli, špetku bílého drceného pepře a špetku dijonské hořčice. Vše vyšlehejte do jemného krému. Pomazánku můžete nejen mazat na krekry, chlebíčky či suchary ale i do ní namáčet nachos.
- Sýrovo - vajíčková
Základem je opět tavený sýr, do kterého nastrouhejte 5 uvařených vajec, jeden plísňový sýr, 2 sterilované okurky a nahladko nakrájejte cibulku. Přidejte špetku soli, špetku bílého pepře a vynikající pomazánka je na světě.
- Kaviárová
Opět velmi jednoduchá pomazánka, kterou potěšíte nečekanou návštěvu během pěti minut. Tavený sýr rozmíchejte s balením černého kaviárů a můžete servírovat skvělé jednohubky či chlebíčky, které lze ozdobit plátkem citronu, vařeného vajíčka či rajčete.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.