Historie grilování (a opékání celkově) je stará jako lidstvo samo. Je jisté, že první zmínky o tepelné úpravě pokrmů pocházejí z doby, kdy lidé poznali oheň. Jídlo si pak dochucovali tím, co nabízela sama příroda. Dnes už máme možnosti daleko větší, nicméně stejně jako naši předkové se snažíme svá jídla náležitě okořenit, dochutit. A není asi nic známějšího než fakt, že k tomuto nám slouží různé grilovací směsi a marinády, do kterých se maso (ale pochopitelně také sýry, zelenina) před samotných grilováním naloží na pár hodin. Výsledkem je poté křehkost, šťavnatost a pochopitelně právě zmíněná skvělá chuť. A my si v dnešním článku takových směsí ukážeme rovnou devět. Některé směsi připravujeme za studena, jiné potřebují tepelnou úpravu.
(fotografie: Pixabay)
1. Chilli směs
- 1 šálek rajčatové šťávy, 2 rozdrcené chilli papričky, 2lžíce cukru, 2 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1 lžička worcestrové omáčky, 3 stroužky utřeného česneku.
Připravujeme za studena.
2. Medová směs
- 1 šálek jahodového džemu, 3 lžíce medu, 1 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, 1lžička soli, půl lžičky skořice.
Připravujeme za studena.
3. Zázvorová směs
- 4 lžíce přírodního cukru, 4lžíce vinného octa, 1 lžička soli, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce oleje, 1 lžička mletého zázvoru.
Připravujeme za studena.
4. Sojová směs
- 1/4 šálku nakrájené cibulové natě, 1/3 šálku sojové omáčky, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 1 lžička worcestrové omáčky.
Připravujeme za studena.
5. Ostrá směs
- 2 lžíce oleje, 1cibule, 1 stroužek česneku, 2/3 šálku kečupu, 2 lžíce vinného octa, 2 lžičky cukru, 1 lžička chilli koření, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky ostré hořčice.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek utřený se solí. Přidáme ostatní přísady a vše asi 5 minut dusíme za stálého míchání na mírném ohni. Maso potřeme teplou směsí a po vychladnutí dáme uležet.
(fotografie: Pixabay)
6. Pivní směs
- 1 lžička chilli koření, 1/4 šálku světlého piva, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 lžička plnotučné hořčice, několik kapek tabasca.
Připravujeme za studena.
7. Havajská směs
- 1/4 šálku citrónové šťávy, 2 lžíce oleje, 1 lžička kari koření, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička soli, 3/4 lžičky cukru, 1 stroužek česneku.
Připravujeme za studena. Stroužek česneku utřeme se solí a smícháme s ostatními přísadami za studena.
8. Bazalková směs
- 1 lžička sušené nebo čerstvé bazalky, 4 lžíce másla, 1 lžíce citrónové šťávy, 3/4 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého pepře.
Máslo rozehřejeme a pozvolna do něj všechny přísady přimícháme.
(fotografie: Pixabay)
9. Mexická marináda
- 1/3 šálku oleje, nejlépe olivového, 2 stroužky česneku, 1/3 šálku vinného octa, 1/3 šálku jablečného džusu, 1 lžička chilli koření, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1/4 lžičky mletého pepře.
Na rozehřátém oleji krátce osmažíme utřený česnek, vmícháme ocet, džus, chilli koření, cukr, sůl, pepř a prohříváme za stálého míchání do zhnědnutí. Tata marináda dodává kuřecímu a rybímu masu zlatavou barvu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.