Dobrá zpráva: máme žluté období a to v plném proudu! Objevila se skoro ze dne na den, jasná zářící sluníčka zasazená do zelenkavých koberců. Pampeliškami poseté louky jsou k dostání právě nyní. Že z nich umíte uplést věneček a vytvořit kdejaké ozdoby? Skvěle. Odteď ale umíte i něco víc. Totiž využít tuhle léčivou rostlinku se vším všudy.
(fotografie: Pixabay)
Pampeliška (Smetánka lékařská,Taraxacum officinale) čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť. Navíc zúrodňuje kompost a urychluje zrání. Získejte z pampelišky to nejlepší, co může dát.
Kvítky můžete použít k výrobě domácího pampeliškového medu.
Lístečky mají rádi králíčci, s bratrem jsme je jako malí našim králíkům trhávali. Byla to legrace, pozorovat pak jejich nadšené chroustání. Kdo by to byl tušil, že jednou budu jako ti králíčci s radostí spásat pampelišky, a celé! Lístečky totiž prospívají nejen králíkům, ale i nám. Obsahují vitamín C, skupinu vitamínů B a provitamín A. Z mladých listů připravíte lahodné saláty a řadu dalších chutných jídel.
- Domácí pampeliškový med
220 květů pampelišek, 1 l vody, 1 pomeranč, 1/2 lžičky kyseliny citrónové, 1 kg cukru
Květy pampelišek propereme ve vodě, dáme do hrnce a přidáme vodu, nakrájený pomeranč, kyselinu citronovou. Směs necháme 1 den máčet. Druhý den přecedíme, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Při jarním nachlazení je to nejlepší domácí medicína.
- Pampeliškový salát /4 porce/
dvě až tři hrsti světle zelených mladých pampeliškových lístků (množství asi jako 2 hlávkové saláty), 1 stroužek česneku, 1 středně velká cibule, 4 lžíce oleje, asi 2 lžíce vinného octa (podle chuti), sůl, pepř, 2 krajíčky veky a trochu oleje k jejich opečení
Lístky opereme, osušíme v utěrce a roztrháme na malé kousky. Mísu vytřeme oloupaným stroužkem česneku. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a promícháme ji v míse s pampeliškovými lístky. Olej rozšleháme se solí a pepřem, až se sůl rozptýlí, teprve pak přidáváme ocet. Těsně před podáváním salát promícháme se zálivkou, rozdělíme na talířky a do každé porce přidáme malé kostičky veky, které jsme osmažili dozlatova na oleji. Chceme-li salát jemnější, vaříme nakrájenou cibuli po dobu pěti minut v troše octové vody, necháme ji okapat a pak teprve promícháme se salátem. Nemáme-li pampeliškové lístky, zkusíme takto upravit i hlávkový salát, je velmi chutný.
- Salát z pampelišek jinak /4 porce/
1 utlučený hřebíček, 1 1/2 lžic balsamického octa, 3 lžíce olivového oleje, hrst, nebo dvě čerstvého červeného rybízu, ze stonků otrhaného, hrubá sůl a čerstvě pomletý pepř, velký svazek pampeliškových listů, očištěných, svazek nastříhané pažitky
V malé, nereaktivní misce našlehat dohromady ocet, česnek a pomalu a postupně přidávat olej, až směs zhoustne. Zašlehat dovnitř polovinu rybízu. Promíchat pampeliškové listí se solí, pepřem a nakonec se zálivkou. Nakupit na individuální talíře a posypat pažitkou a zbytkem rybízu.
Tip: Místo rybízu lze použít malin a jiného pikantního malého ovoce.
Tento recept na salát z pampelišek pochází ze serveru Labužník.com
A co Vy? Už jste pampelišku ochutnali?
(reedice)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.