Velikonoce se kvapem blíží a neodmyslitelně k nim patří mazanec. Velikonoce si totiž bez tohoto sladkého chlebíčku jen stěží představíme. Z generace na generaci se v rodinách předává ta nejlepší verze. My si dneska zkusíme ukázat rovnou dva recepty na mazance, ovšem takové, které jsou bez droždí, a přitom naprosto geniální. Ideální jsou tudíž pro ty, kterým stále kynuté těsto vyvolává děs v očích.
(fotografie: Pixabay)
Tvarohový bez kynutí
- 2 lžíce hrozinek
- 2 lžíce rumu
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- kůra z 1/2 citronu (nastrouhaná)
- 75 g másla (měkkého)
- 75 g cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- 1 - 2 vejce
- 250 g měkkého tvarohu
- 40 g nasekaných mandlí
- Plátky mandlí na ozdobu
- 1 vejce (na potření)
Má to jednu nespornou výhodu, nepřipravujeme kvásek. Tento recept má navíc moc ráda moje babička a postupem času mazanec s kypřícím práškem a tvarohem v její kuchyni vytlačil mazanec s droždím. Navíc je to tak úžasně jednoduché.
Smícháme sypké ingredience, přidáme rozinky, které jsme si předtím namočili v rumu, citron, změklé máslo, vejce bez bílků, tvaroh a mandle. Zpracujeme vláčné máslo a vytvarujeme mazanec, který potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 – 45 minut.
Jogurtový zázrak
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody ( nebo prášku do pečiva )
- kůra z jednoho citronu a z jednoho pomeranče
- šťáva z 1 citronu
- šťáva z 1 pomeranče
- rum podle chuti
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70 g másla
- 2 vejce
- 2 bílé jogurty á 150
- 1 vejce na potření
- Plátky mandlí
Toto je také výborný recept, výsledný mazanec je výborný a vláčný díky jogurtu. Díky použití jedlé sody je mazanec lehký a vůbec není hutný ani suchý.
Nejprve smícháme všechny sypké složky, potom přidáme všechny vlhké a vypracujeme pěkné těsto. Tvarujeme mazanec, vyjde nám na dva. Pomažeme vejcem a můžeme ozdobit mandlemi. Pečeme cca 30 minut na 180 stupňů.
(zdroj: Zuzana Zelenková, redakce)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.