Koupit či nekoupit? To je dilema, které v těchto dnech řeší u pultů se zeleninou mnoho lidí. Obsah bedýnek nevypadá zrovna lákavě a při pohledu na cenovku se místo chuti dostaví spíše mdloby. Naštěstí existuje řešení. Tím je hluboce zmrazená zelenina a tady je pět důvodů, proč byste ji měli mít doma i vy!
Pokud si myslíte, že jediná zelenina, která je skutečně dobrá, je ta čerstvá, čeká vás po přečtení těchto řádků velké prozření. I ta hluboce zmrazená má co nabídnout a mnohdy je lepší než čerstvá. Minimálně v těchto pěti věcech ji nyní na konci zimy a počátku jara rozhodně trumfne.
- Sklízí se v plné zralosti
Hluboce zmrazená zelenina se sklízí zralá. Je tedy plná chuti, vitaminů a minerálů. Oproti tomu ta, co aktuálně leží v obchodech, má do tohoto stavu hodně daleko. Pokud pocházela z pole, ležela po sklizni dlouhé měsíce v chladných skladech, kde „docházela“. Jen o málo líp je na tom ta ze skleníků. Rozdíl poznáte snadno. Třeba mrkev je po dlouhém skladování gumová, špenát či salát ovadlý a celer dřevnatý.
- Zpracuje se do pár hodin od sklizně
Zatímco čerstvou zeleninu čekají týdny a někdy i měsíce na skladě, ta hluboce zmrazená se zpracovává do několika hodin po sklizni. Roztřídí se, propere ve vodní lázni a blanšíruje se v horké vodě či páře. Pak se šokově zmrazí. Díky této rychlosti si uchová všechny živiny. Mnohé vitaminy mají totiž tendenci se časem ztrácet. Věděli jste, že hrášek přijde už během prvních 48 hodin až o polovinu vitaminu C?
- Ušetříte nejen čas, ale i peníze
Pokud sáhnete po sáčku s hluboce zmrazenou zeleninou, oceníte jistě i to, že je již očištěná a nakrájená. Ovšem úspora času není jediný její benefit. Tím dalším je, že zaplatíte jen za to, co v kuchyni při vaření opravdu využijete. Při zpracovávání čerstvé zeleniny totiž můžete přijít až o 40 % její váhy, což při současných cenách není zrovna zanedbatelná částka.
- Máte ji kdykoliv po ruce
Přemýšlíte nad tím, co naservírujete k masu či rybě? Sáhněte do mrazničky a máte vystaráno. Tedy pokud tam najdete ten správný sáček. Ideální je třeba NOWACO Lahůdková zelenina. Tato pestrobarevná směs kukuřice, hrášku, mrkve, fazolek a květáku rozzáří každý talíř. Zeleninu stačí pouze krátce podusit či orestovat na másle. Hotová je za pár minut a můžete ji podávat.
- Neobsahuje žádné stabilizátory ani konzervanty
Pro hluboce zmrazenou zeleninu hovoří i to, že neobsahuje žádné stabilizátory, chemické konzervanty ani barviva. Šokové zmrazení patří mezi nejlepší způsoby uchování potravin. Pomáhá jim totiž udržet si jejich nutriční hodnoty i chuť. Zelenina tak bude mít i po rozmrazení stejné vlastnosti jako v den, kdy se sklízela na poli.
Je tedy na čase změnit postoj a využít všech možností, které moderní doba nabízí. Díky hluboce zmrazené zelenině můžete snadno překlenout mimosezonní období, kdy ta přímo z pole není dostupná, či stojí horentní částky. Dejte šanci té zmrazené a přesvědčte se na vlastní vidličku o jejích kvalitách. Vsadíme se, že pak i vy budete mít vždy minimálně jeden sáček doma v mrazničce.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.