Týden se překulil do druhé poloviny a již zítra tady máme poslední pracovní den a tolik očekávaný víkend. A to je taková ta správná doba, kdy se v mnoha rodinách peče něco k odpolední kávě, něco jak se říká "k zakousnutí". A tím doslova a do písmene můžou být tyto koláčky, neb záleží jen na nás, zda si je uděláme mini, takříkajíc jednou do pusy a nebo v klasické velikosti. Jsou jednoduché na přípravu a lahodné chuti. Opravdu vyzkoušejte, stojí to za to. Kupovaným z obchodu se už pak zdaleka vyhnete.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme
- 25 dkg polohrubé mouky
- 25 dkg hladké mouky
- 3 žloutky
- 1/4 l mléka
- špetka soli
- 12 lžiček cukru krupice
- 1 kostka droždí
- 1 krabička majonézy (100g - prodává např. Kaufland)
- 1 krabička od majonézy oleje
- náplň (tvaroh, mák, povidla ....)
Mléko ohřejeme na vlažnou teplotu, přidáme cukr, droždí a připravíme kvásek.
Hladkou a polohrubou mouku smícháme dohromady, přidáme majonézu, olej, žloutky, špetku soli. Nakonec přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme těsto, které necháme zhruba 45 minut kynout.
Po vykynutí lžící odkrajujeme kousky těsta (podle toho, jak velké chceme koláčky mít). Vytvarujeme vyšší okraje a naplníme tvarohem, mákem, povidly, prostě tím, co máme rádi. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C přibližně 15 - 20 minut (nejlépe na pečícím papíře), řídíme se troubou. Upečené mírně pocukrujeme.
(zdroj: redakce)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.