Každý stát má své typické pokrmy, na které je právem pyšný. Česká republika má také své speciality a jednou z nich jsou bezesporu bramboráky, i když se jim v každém kraji říká jinak. Pro někoho je to cmunda, stryk či bandorák, pro jiného krompelák, křapáč, vošouch či baba. Základ je ale všude stejný a chuť vynikající. Jak na takový správně křupavý a lahodný bramborák?
(fotografie: Freepik)
Potřebujete:
- 3/4 kg brambor
- 80 g hladké mouky
- 1 vejce
- 200 ml horkého mléka
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl
- sádlo na smažení
Oškrábejte brambory a nastrouhejte je na jemném struhadle. Nechte stát asi 3 minuty a veškerou vodu, která se mezitím objeví, slijte a co nejlépe vymačkejte. Zalijte brambory horkým mlékem a přidejte ostatní ingredience kromě sádla. Dobře promíchejte.
Bramboráky smažte postupně na rozehřátém sádle, vždy v množství zhruba jedné malé naběračky těsta na středně velkou pánev. Dobře upečený bramborák je křupavý a uvnitř dostatečně měkký, bez škrobové příchuti syrových brambor.
Jakmile trochu vystydne, ztrácí svoji původní křupavost, ale chuti to samozřejmě neublíží.
Těsto lze také v jedné dávce upéct v troubě na plechu.
Jako doplněk zvolíme různé druhy zeleniny či ovocný kompot.
(zdroj: redakce)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.