Kukuřičný chléb je díky své lehkosti a křehkosti ideální pro jarní období, skvěle se totiž hodí jako doplněk k různým jarním salátům s čerstvými bylinkami, či lehkým jarním jídlům celkově. V případě, že popustíme uzdu své fantazii, nebudeme se striktně držet receptu a různé nasekané bylinky přidáme i rovnou do těsta, bude i jeho chuť následně pokaždé trošku jiná. Ovšem vždy svěže jarní!
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 200 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- strouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- 4 menší vejce
- 125 g kukuřičné mouky
- 125 g celozrnné pšeničné mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 2-3 lžíce mléka
- tuk na vymaštění formy
Na potření:
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička skořice
Máslo utřeme s třtinovým cukrem, solí a citronovou šťávou do pěny. Postupně přidáváme vejce a nakonec kukuřičnou mouku smíchanou s celozrnnou pšeničnou moukou a kypřícím práškem. Promícháme, až se všechny přísady spojí. Bude-li těsto příliš tuhé, přidejte po lžičkách mléko, dokud se nebude v dlouhých kusech oddělovat od lopatek hnětače nebo od vařečky.
Těsto naplňte do vymaštěné chlebíčkové formy a povrch uhlaďte. Vložte na spodní lištu studené trouby a rozehřejte na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně na 160 stupňů). Pečte asi 50 minut.
Povrch upečeného chleba potřete javorovým sirupem smíchaným s mletou skořicí a nechte 10 minut vychladnout ve formě. Pokud někdo neupřednosťnuje nasládlou chuť, tento postup vynechá, případně nahradí potřením rozpuštěným máslem.
Poté vyklopte a podávejte vlažný.
(zdroj: redakce)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.