Neumíte si představit snídani bez lahodného müsli přidaného například do jogurtu, ale zdá se vám, že ty v obchodě jsou zbytečně předražené, přeslazené a přeéčkované? Že jsou prostě průmyslové? A říkáte si, že doma to přece také musí jít připravit? Tak máte pravdu, jde a velice snadno. Na základ vám budou stačit pouhé tři suroviny.
(fotografie: Pixabay)
Na základ potřebujeme :
- 1/2 kg ovesných vloček
- 8-10 lžic cukrového sirupu (například agáve sirup), případně medu
- 8 lžic rostlinného oleje
K dochucení :
- oříšky, různá semínka, sušené ovoce, lupínky a podobně
Rozpalte pánev na co nejvyšší teplotu a všechny tři základní suroviny poté dejte na tuto pánev. Za stálého míchání rovnoměrně vše opražte, a to až do okamžiku, kdy začnete cítit karamelovou vůni. V tomto okamžiku zbystřete a řádně hlídejte, zbývá už jen zhruba minuta do doby, než sejmete müsli ze sporáku. Stane se tak v okamžiku, kdy dosáhnete požadované hnědé barvy.
Müsli z pánve ihned přesypejte do mísy, aby se zabránilo dalšímu pražení. Nechte vychladnout. Poté přesypte do uzavírací mísy a základ máte hotový.
Pak už je čistě na vaší volbě, čím si základ dochutíte. Ať už to jsou různá semínka, velice výživné oříšky, sušené ovoce, lupínky, ale také třeba čokoláda, vždy získáte pokrm, který nastartuje váš den. A na průmyslové müsli, kdy často ani netušíte, co vše v něm je, rychle zapomenete.
(zdroj: redakce, napsala Andrea Pastirčáková)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.