Babinet.cz  /  Recepty  /  Komerční obsah  /  Kávový dort pro zimní večery

Kávový dort pro zimní večery

6.1.2022 - komerční sdělení

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje a je nedílnou součástí našeho života. Vychutnáváme si ji nejen jako nápoj, při různých příležitostech a v různých obměnách, ale i jako součást sladké kuchyně. Moučníky s kávou se pro svoji typickou, delikátní kávovou chuť těší značné oblibě. Nejvhodnější pro přípravu kávových dezertů jsou takové druhy kávy, které mají výraznou chuť a jedinečné aroma, takže při použití v pokrmech skvěle vyniknou.

fotografie: Unsplash

Doba přípravy: asi 1 hodina plus doba tuhnutí a chladnutí Počet porcí: asi 12

Budete potřebovat: Koláčová forma o průměru 26 cm

Suroviny na těsto:

  • 250 g celozrnných kakaových sušenek
  • lžička mleté kávy
  • 80 g másla
  • lžíce vody
  • lžíce moučkového cukru

Suroviny na náplň:

  • 1 lžíce instantní kávy - nejlépe novinku Jacobs Crema - mrazem sušenou rozpustnou 100% kávu s dokonalým aroma a intenzivní chutí 
  • lžíce vody
  • 4 plátky želatiny
  • 2 vejce
  • 130 ml mléka
  • 1/3 šálku kakaa
  • 70 g hořké čokolády
  • 8 lžic hnědého cukru
  • špetka soli
  • lístek máty na ozdobu

Postup:

1. V mixéru nebo válečkem rozdrtíme sušenky na drobno. Nasypeme je do mísy, přimícháme cukr, kávu, změklé máslo a promícháme. Koláčovou formu vytřeme lehce máslem a vložíme do ní sušenkovou směs. Dobře jí vmáčkneme na dno i na stěny, zakryjeme fólií a dáme do lednice chvilku ztuhnout.

2. Troubu nahřejeme na 190°C.  Dáme do ní péct korpus a po 5ti minutách teplotu snížíme na 165°C a pečeme dalších 10 minut.

3. Připravíme náplň. V šálku smícháme kávu s vodou, vmícháme želatinu a necháme nabobtnat Žloutek rozšleháme v kovové míse s mlékem, třemi lžícemi hnědého cukru a kakaem. Mísu posadíme na kastrol s vařící se vodou a směs vyšleháme do zhoustnutí.

4. Přimícháme směs se želatinou a mícháme, dokud se nerozpustí. Potom vmícháme pokrájenou čokoládu a mícháme do zhoustnutí. Necháme zchladnout asi na 20°C

5. Bílek vyšleháme se špetkou soli do pěny, přidáme zbylý cukr a šleháme, dokud nemáme pevný sníh. Opatrně do něj po částech vmícháme vychladlý krém. Náplň rozetřeme do korpusu a necháme ztuhnout alespoň 3 hodiny v lednici. 

------------------------------------------------------------------------------------------------

TIP:

Vyzkoušejte novinku Jacobs Crema - tato mrazem sušená rozpustná 100% káva s dokonalým aroma a intenzivní chutí vykouzlí navíc jemnou pěnu, kterou my Češi máme na kávě rádi. Výborná je s mlékem a třeba i špetkou skořice. Značka Jacobs nabízí několik typů instantní kávy, nejoblíbenější jsou Jacobs Krönung, Jacobs Gold nebo Jacobs Velvet, náročnějším konzumentům je určena řada Barista, která obsahuje také velice jemně namletá kávová zrna, aby ještě zdůraznila chuť a vůni přírodně mleté kávy.

Jacobs Crema – 200g balení stojí 169,90 Kč

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz