Vždy, když Silvestra trávíme s přáteli, téměř neúnavně a s jistou tradicí vyhledáváme nové pochoutky, kterými bychom jejich mlsné jazýčky uspokojili; o svých chutích ani nemluvě. Každým rokem tak nalézáme stále nové a nevyzkoušené drobnosti, na které pak úspěšně příští rok zapomínáme. I lidská paměť zná svoje hranice. A tak jsme se rozhodli, že letos svým paměťovým nedokonalostem učiníme přítrž a sestavíme osobitý výběr receptů hodících se zejména pro oslavy příchodu nového roku. Však se budou hodit, napřesrok :-) Nuže, zde jsou...
(fotografie: Pixabay)
Občerstvení po celý večer, nebo řekněme originální Silvestrovskou večeři s přáteli zajistí fondue či raclette (tradiční švýcarské jídlo, při jehož přípravě hraje důležitou roli stejnojmenný sýr. Ten se u ohně, nebo s pomocí speciálního stroje, zahřívá. Rozměklý se pak servíruje na talíř. Spolu se sýrem se podávají různé tradiční přílohy - brambory, nakládané cibulky, uzené maso, paprika, rajčata, źampióny a podobně). Další netradiční, ovšem vskutku nezapomenutelné občerstvení poskytnou variace na španělské tapas, tedy malé drobné pokrmy vhodné ke konzumaci i po celý den.
(fotografie: Pixabay)
A teď přichází na řadu další netradiční tipy, věřím, že si vybere každý z vás :
Sušené švestky s ořechy a slaninou
- 24 sušených švestek, 24 čtvrtinek ořechových jader, 8 tenkých plátků slaniny, 20 g másla
Sušené švestky omyjeme a namočíme na několik hodin do studené vody nebo studeného čaje. Osušíme je a vyjmeme pecky. Vnitřek každé švestky vyplníme čtvrtinkou ořechového jádra. Každý plátek slaniny rozdělíme na tři díly, jednotlivými dílky švestky obalíme a slaninu upevníme párátkem. Na pánvi rozpustíme máslo a obalené švestky v něm na mírném ohni 6-7 minut opékáme. Pánví občas zatřepeme, aby se švestky opékaly rovnoměrně. Slanina nesmí být přepečená, ale švestky by měly být uvnitř prohřáté.
Masové kuličky s česnekovo-tomatovou omáčkou (cca 24 kuliček)
- 500 g mletého hovězího masa, 1 střední cibule, muškátový oříšek, 2-3 lžíce čerstvé petrželky, 1/2 hrníčku jemné strouhanky, sůl
- Omáčka: 1 červená kapie, olivový olej, 1 plechovka drcených rajčat, 4 stroužky česneku, oregano, asi 1 dcl smetany ke šlehání
Mleté maso smícháme s najemno nasekanou cibulí, špetkou muškátového oříšku, solí, nasekanou petrželkou a přidáme zhruba 1/2 hrníčku jemné strouhanky. Masovou směs rukou řádně propracujeme. Neměla by se lepit ke stěnám mísy - konzistenci upravíme přidáním strouhanky. Masové kuličky opékáme na prudkém plameni na olivovém oleji pod poklicí a uchováme v teple. Kapii na omáčku nasekáme a podusíme ji na troše olivového oleje do změknutí. Přidáme drcená rajčata, 4 nadrcené stroužky česneku, oregano a smetanu dle potřeby. Prohřejeme a společně s pečivem podáváme k masovým kuličkám.
Silvestrovská lososová pěna (pro 8 osob)
- 1 bochník kulatého chleba, 2 bílé tvarohy, 2 Lučiny, 2 lžíce margarínu, sůl, bílý pepř, 200 g strouhaného lososa, 3 lžíce kečupu, 4 olivy plněné kapií, 1 červená paprika, 1 kadeřavý salát
Do mísy dáme tvaroh, lučinu, strouhaného lososa, margarín, kečup, bílý mletý pepř a osolíme. Vařečkou vše důkladně promícháme a ušleháme do pěny. Po lžících pak vmícháme želatinu a dáme do lednice na 1/2 hodiny vychladit. Chleba nakrájíme na krajíčky, potřeme lososovou pěnou a ozdobíme olivami, kadeřavým salátem a paprikou.
Amadeovy šunkové rolky (pro 4 osoby)
- 12 plátků šunky, tuba kaviárového krému s příchutí kopru, 12 cherry rajčátek, případně řeřicha na ozdobu
Na každý plátek šunky vymáčkněte z tuby nudli kaviárové pasty a zabalte. Umístěte na talířek a přidejte cherry rajčátka. Celé posypte kouskami řeřichy. Podávejte s křupavou bagetou.
Pomazánka Wellington
- 200 g jablek, 200 g ananasového kompotu, 50 g ořechů, 200 g majolky, sůl, citronová šťáva
Jalbka oloupeme, nastrouháme nahrubo a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Ananas necháme okapat a nakrájíme jej nadrobno. Ořechy oloupeme a nasekáme na drobné kousky. Připravené suroviny smícháme v misce, přidáme k nim majolku, dochutíme solí a promícháme. Pomazánku mažeme na plátky bílého chleba a zdobíme listem salátu, broskví nebo pomerančem. Pomazánku hned podáváme, do druhého dne aby působením ořechů ztmavla.
Guacamole (pro 4 osoby)
- 175 g zralého avokáda, 1 lžíce citronové šťávy, 2 zralá jemně pokrájená rajčata, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 100 g nízkotučného sýra s česnekem, 4 jemně nasekané jarní cibulky, několik kapek tabasca, sůl, pepř
Rozmačkejte dužinu avokáda s citronovou šťávou. Přidejte zbývající přísady a vše promíchejte. Podávejte například s nachos.
Palačinkový šnek (pro 4 osoby)
- Těsto: 1/4 l mléka, 4 vejce, sůl, muškát, 50 g rozpuštěného másla, 125 g mouky, máslo na smažení
- Náplň: 400 g smetanového sýra, 150 g jogurtu, 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu, 2 svazečky zeleného koření (petržel), 200 g plátků vařené šunky
Mléko, vejce, sůl, muškát a máslo dobře rozmícháme. Přidáme prosátou mouku. Těsto hněteme asi 2 minuty šlehačem. Poté necháme asi 30 minut odstát. Na pánvi rozpálíme máslo a smažíme palačinky. Upečeme 6 palačinek a necháme je vychladnout. Sýr, jogurt a parmezán utřeme a okořeníme sekaným zeleným kořením a pepřem. Palačinky uspořádáme, potřeme směsí, obložíme šunkou a stočíme. Necháme vychladnout v chladničce. Před podáváním krájíme na asi 3 cm silné plátky.
Celerové slané tyčinky
- 150 g polohrubé mouky, 150 g másla, 150 g ementálu, 150 g strouhanky, 100 g celeru, vejce, sůl
Sýr nastrouháme a celer uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Když vychladne, postrouháme jej a přidáme do směsi mouky, másla a strouhanky. Přidáme část nastrouhaného sýra, osolíme a vypracujeme těsto. Na pomoučené desce vyválíme na tenko, potřeme rozšlehaným vejcem a krájíme malé tyčinky. Posypeme zbylým sýrem a pečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova.
Hermelín extra nakládaný (pro 6 osob)
- 3 hermelíny, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček jalovce, 3 bobkové listy, mletou červenou papriku pikantní, lusk červené papriky, rostlinný olej
Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na kolečka /plátky/. Hermelíny rozřízněte podélně napůl a do sklenice postupně vkládejte: na dno hermelín, trochu mleté papriky, plátky cibule a kousek česneku, plátek papriky, několik kuliček uvedeného koření, další hermelín a suroviny ve stejném pořadí. Až ingredience takto navrstvíte, zalijte vše olejem až po vrch a uzavřete. Hermelín nechte odležet alespoň 4 dny.
Papriky plněné celerovým salátem (pro 4 osoby)
- 2 papriky, 100 g celeru, 70 g šunky, 60 g jablek, 40 g majonézy, 20 g mandlí, citronová šťáva, petrželka
Omyté papriky podélně rozřízneme a odstraníme z nich jadérka. Očištěná jablka a celer jemně nastrouháme, přidáme přiměřené množství citronové šťávy, na nudličky nakrájenou šunku, spařené mandle a majonézu. Takto připravenou směsí plníme papriky a nakonec je ozdobíme snítkami petrželky.
(zdroj: Wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.