Někdo dává přednost kynuté vánočce, jejíž příprava už přece jen potřebuje jistou zručnost a zkušenost v kuchyni, jiný má zase raději vláčnější tvarohovou štolu, jejíž příprava je podstatně jednodušší a rychlejší a nepotřebuje čas k odležení, jak klasická štola. Oboje je pak ideální namazané máslem a pokapané medem či marmeládou. Prostě pravá vánoční atmosféra a typická snídaně o Štědrém dnu. A tak si dnes ukážeme, jak na takovou vánoční štolu. Máme tady adventní čas, ideální doba na provonění domu.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 370 g hladké mouky
- 150 g rozpuštěného másla
- 125 g cukru krupice
- 1,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 1 vanilínový cukr
- rozinky
- oříšky a kandované ovoce dle libosti
Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosijeme do mísy. Přidáme cukr, vanilínový cukr, rozpuštěný tuk, vejce a tvaroh. Přísady dobře propracujeme mixérem. Těsto následně přendáme na pomoučený vál, přidáme rozinky, oříšky, kandované ovoce a ručně propracujeme v hladké těsto.
Nyní vytvarujeme štolu : na pomoučeném vále vyválíme obdelníkovou placku o síle asi 3 cm. Delší okraje složíme proti sobě tak, aby se ve středu dotýkaly. Poté přehneme podélnou stranou ještě na polovinu.
Štolu položíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupních Celsia (160 stupních v horkovzdušné troubě) 35 až 45 minut.
Po upečení štolu ihned potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí můžeme okamžitě konzumovat. Lépe však chutná druhý den.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.