A je to tady! Mikuláš už klepe na dveře, takže nastává doba vánočního pečení cukroví. Vánoce - to jsou vůně. Krom vůně jehličí to jsou hlavně vůně linoucí se z kuchyně. Vůně vanilky a dalších aromatických vánočních koření, jako je skořice, anýz, badyán, zázvor, hřebíček. Spolu s dalšími lahodnými surovinami, jako je med, čokoláda, oříšky, mandle, kokos, dále nesmí chybět pochopitelně základ těst, což je mouka, vejce a kvalitní máslo a další ingredience, nám pak pod rukami vzniká to, co zaručeně ozdobí sváteční stůl. Ano, vánoce - to jsou vůně, a jsou to také chutě. A o ty jde při pečení především. V rodinách se dědí recepty na vánoční cukroví z generace na generaci, a ty tzv. "babiččiny recepty" patří k největším pokladům. Často si říkáme...zkusím letos upéct něco nového, přesto ale to staré a osvědčené nesmí chybět. Pojďme si dnes symbolicky ukázat to, co už pekly naše (pra)babičky, a sice pracny, zázvorky a anýzky.... cítíte tu vůni? Tak pojďme na to, vždyť vánoce už klepou na dveře.
(fotografie: Pixabay)
Pracny
- 200 g hladké mouky
- 150 g másla
- 1 vejce
- 120 g práškového cukru
- trošku kakaa
- drcený hřebíček a skořice (dle chuti)
- cukr moučka a vanilka na obalení
Na vále zpracujeme všechny suroviny v těsto, řádně propracujeme a necháme do druhého dne odležet. Následně po odležení pak z těsta ukrajujeme kousky, tvoříme kuličky, které lehce obalíme v mouce a vtlačíme do formiček na pracny. Dáme na plech, upečeme a ještě horké vyklopíme a obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.
Zázvorky
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 250 g cukru
- 250 g hladké mouky
- lžička zázvoru
- trošku prášku do pečiva nebo sody
V míse utřeme žloutky a vejce s cukrem, přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva a zázvor. Těsto vyválíme, vykrajujeme zázvorkové tvary a ty necháme cca 2 hodiny schnout, nejlépe však přes noc. Zvolna upečeme.
Těsto trošku lepí, občas se musí přisypat mouka. ale jsou výborné, uvnitř duté.
Anýzky
- 150 g másla
- 150 g práškového cukru
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžička tlučeného anýzu
- sekané mandle na ozdobu
Na vál prosijeme mouku, poté přidáme cukr, máslo, vejce + další žloutek, tlučený anýz a vypracujeme těsto. V chladu necháme odpočinout. Vyválíme plát a z něj pak vykrajujeme formičkou různé tvary, ty potřeme rozšlehaným vejcem a dozdobíme mandlí. Pečeme v horké troubě dorůžova.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.