Perníčky jsou tradiční cukroví, které se dědí z generace na generaci a neodmyslitelně patří k vánocům. Asi žádné jiné není tak pevně spjato s vánoci jako právě toto cukroví. Je to také jedno z prvních cukroví, kterým začínáme tradiční koloběh zvaný vánoční pečení. Ideální při pečení s dětmi, neb vykrajování libovolných tvarů a následně také jejich zdobení rozzáří každé dětské oko. Perníčky jsou výborné nejen na sváteční stůl, ale také jako ozdoba na vánoční stromeček a klasické perníkové chaloupky asi také nemusím představovat. Perníkové těsto je prostě univerzální a co a jak z něj uděláme, tak to už záleží jen na nás. Postupně si představíme dva základní typy receptů na perníčky, a sice ty, které se musí nechat odležet a tudíž je pečeme s předstihem a posléze pak perníčky ihned měkké. Tak pojďme dnes na ty, které necháváme odležet.
(fotografie se souhlasem autora: Jiří Václavek)
Potřebujeme:
- 56 dkg hladké mouky
- 36 dkg cukru moučka
- 4 polévkové lžíce medu
- 4 vejce
- 2 kávové lžičky sody
- koření mleté /skořice,hřebíček, nové koření, anýz, badyán - po 5 g na 1 kg těsta/ nebo perníkové koření koupené
Med trochu ohřejeme v nádobě , přidáme cukr, vajíčka, mouku a koření a vypracujeme těsto (pokud se těsto lepí, tak přidáme více mouky). Těsto poté necháme odležet (nejlépe přes noc). Na druhý den vyválíme, vykrajujeme různé tvary, potřeme vajíčkem a upečeme. Vychladlé zdobíme polevou.
Poleva
- cukr (pořádně prosít)
- trochu bílku
- trochu citrónové šťávy
Hotové perníčky poté uložíme do krabice a necháme odležet, krásně změknou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.