Ráno i brzy večer je tma a venku se citelně ochladilo. Pekelná kombinace. Zbývá už jen malý krůček k začátku adventu a posléze k svátku sv. Mikuláše. Ano, neodpustila jsem si malou slovní hříčku, spojení peklo (pekelná) a sv. Mikuláš, ale toto prostě k této době patří. A co se nejvíce váže k Mikuláši jako takovému? Ano, ve většině rodin je to impuls, že je nejvyšší čas začít péct vánoční cukroví, a mezi první patří tradičně perníčky. A tak si pojďme dneska jedny Mikulášské perníčky ukázat.
Recept je uveden pro trojitou dávku, neb perníčků není nikdy dost.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme
- 120 dkg hladké mouky
- 45 dkg práškového cukru
- 30 dkg Hery nebo másla
- 6 vajec
- 14 lžic medu
- 2 a 1/4 prášku do pečiva
- citrónová kůra z 1 citrónu
- 10 lžic kakaa
- 2-4 lžičky koření do perníčků
- 1 lžička skořice
Všechny suroviny si vyndáme na pracovní stůl, aby nebyly studené a měly přibližně stejnou pokojovou teplotu. Heru (máslo) si vytáhneme dříve, aby se s ní dalo pracovat, musí se jen povolit, nerozpouští se !)
Vše smícháme dohromady v hutnější těsto, snažíme se zpracovávat rychle, aby moc neztěžklo. Nakonec s těstem asi 8x bouchneme o stůl, zabalíme a necháme 24 hodin odpočívat.
Na druhý den poté vyválíme a klasicky vykrajujeme tvary, které upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Dle fantazie poté dozdobíme bílkovou polevou, případně můžeme nechat i jen tak bez ozdoby, na chuti to nijak neubere.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.