Povidla není nutné dělat pouze se švestek. Povidla mají širokou škálu využití a právě nyní dozrává mnoho úžasných plodů, ze kterých si je udělate tuto dobrotu také.
(foto: gourmetmum.tv)
Jedním z těchto plodů jsou nenápadné a velmi zdravé bezinky. Kromě bezinkového likéru si celkem snadno vyrobíte také skvělá povidla. Bezinky jsou navíc vynikající například při nachlazení, takže budete mít lék, který vám do budoucna může pomoci i od nemoci.
Potřebujeme:
- 1 kg bezinek
- 300 g krystalového cukru
- šťáva z jednoho citronu
- 1 dcl rumu
- 1 svitek skořice
- 5 ks hřebíčku
- 1 hvězdička badyánu
- špetka soli
Bezinky dobře propláchněte, mohou v nich být broučci, pavučinky i jiné nečistoty, které bychom v povidlech rozhodně nechtěli mít.
Bezinky otrhejte ze stvolu do hrnce. Přidejte cukr, citronovou šťávu, rum, skořici, hřebíček, badyán a špetku soli. Směs potom dejte na sporák a zahřejte na vysoký stupeň. Jakmile začnou bezinky vřít, tak je stáhněte, aby jen probublávali.
Na plotně je mějte do zhoustnutí. Poté ze směsi vyjměte koření a rozmixujte jej pomocí ponorného mixéru. Vznikne vám hustá kaše, kterou budete plnit do dobře vymytých sklenic, zavíčkujete a necháte zchladnout víčkem dolů.
Jejich využití není jen do pečení, ale lžičku si můžete dát třikrát denně při nachlazení. V některých receptech se uvádí, že do bezinkového likéru, povidel i marmelády patří káva. To však bohužel příliš dobré není. Výsledný produkt výrazně zhořkne a to není pro každého. Zvažte, zda takový recept opravdu chcete zkoušet. Při jakékoli manipulaci s bezinkami neochutnávejte příliš brzo, bezinky jsou totiž mírně toxické a je důležití, abyste je vařili alespoň 15 minut, v opačném případě vás pořádně proženou.
A jak si připravit povidla z hrušek? Postup je naprosto jednoduchý.
Hrušková povidla
- 2 kg hrušek
- 500 g cukr krupice
Hrušky pokrájíme, vložíme do hrnce, zasypeme cukrem a necháme ležet do rána. Poté zahřejeme a vaříme do zhoustnutí na mírném ohni. Rozvar plníme do čistých vyvařených sklenic a necháme chladnout dnem vzhůru.
Kdo by chtěl, ten si může do hrušek přidat koření – skořici, badyán a hřebíček – podobně jako do bezinek. To však není nutné.
(napsala Zuzana Zelenková - ree)
Vaše názory
1
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.