K podzimu patří dýňové recepty jako k červnu jahody. A nemusí jít vždy jen o klasickou dýňovou polévku, ale v oblibě jsou i různé dýňové speciality. Poté, co jsme si včera společně ukázali dýňovou pomazánku, se dnes vrhneme na sladkou verzi a připravíme si jednoduché muffiny.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 300 g dýně (ideálně hokkaido)
- 200 g hladké mouky prosáté
- 150 g cukru
- 100 g másla
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- cca 100 ml mléka
- 5 ks hřebíčku
- lžičku skořice
- špetku muškátového oříšku.
Úplně na začátku si musíme připravit dýňové pyré, které bude základem tohoto receptu. Jeho příprava je velice jednoduchá, a sice dýni pokrájejte na kostky, rozprostřete na plech a dejte na 250 °C do trouby zhruba na 15 minut, kdy dýně změkne.
Poté tuto měkkou dýni dejte do misky, přilijte trošku mléka a tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré.
A teď se vrhneme na samotné těsto. Do druhé mísy rozklepněte celé vajíčko, přidejte cukr a společně s přidaným změklým máslem vyšlehejte do pěny.
Jakmile je směs hladká, přidejte k ní připravené dýňové pyré a dobře promíchejte. Nakonec ještě lehce vmíchejte mouku, prášek do pečiva a koření. Pozor, hřebíček ale nejprve roztlučte v hmoždíři.
Neděste se, když vidíte, že připravené těsto je husté a trochu lepivé. Dělá to to dýňové pyré. Pokud se vám zdá, že je husté až moc, lehce ještě přilijte trochu mléka a zamíchejte.
Na plech si nachystejte papírové košíčky, vždy dva na sebe, aby byly pevnější, a do dvou třetin je naplňte připraveným těstem. Kdo chce, může ještě povrch ozdobit dýňovými semínky, případně čokoládou.
Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte zhruba 20–25 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.