Podzim je ten pravý čas pro obstarání si vlašských ořechů, jejich sezóna totiž právě vrcholí. Velice brzy začne totiž období pečení vánočního cukroví, a při něm se bez ořechů zcela jistě neobejdeme. Nejlepší chuť totiž cukroví dávají právě zmíněné ořechy. Připravme se tedy včas, neboť ořechů není nikdy dost.
(fotografie: Pixabay)
Ořechy tedy máme a nastává zásadní otázka, co s nimi?
Loupat a nebo neloupat?
Možné jsou pochopitelně obě varianty, přičemž každá z nich má své plusy i mínusy. Pokud ořechy necháme vcelku neloupané, jejich velkým mínusem je to, že zaberou dost místa (což zejména v bytě může být problém). Plusem pak ale je, že neloupané vydrží mnohem déle. Loupané ořechy naproti tomu zaberou místa mnohem méně, jsou ihned připraveny k použití, což oceníme právě v hektickém období pečení cukroví, jejich nevýhodou ale pak je to, že mají tendenci se rychleji kazit - žluknou, či je může napadnout plíseň, případně moli. Důležité tedy je jejich správné uskladnění.
Jak a kde skladovat loupané ořechy?
Možností je více. Nejdostupnější je asi pro všechny lednice. Oloupané ořechy (které buď necháme vcelku, případně je nasekáme či rovnou pomeleme) umístíme do vzduchotěsné nádoby a dáme do lednice. Zde nám takto vydrží až půl roku.
(fotografie: Pixabay)
Dalším elektrospotřebičem, který máme téměř všichni doma, je mrazák. Opět použijeme plastovou krabici či sáček určený pro mrazení potravin, do kterého ořechy dáme a pevně uzavřeme. Takto nám vydrží zpracované ořechy minimálně jeden rok.
Pokud nám však ani roční období nestačí a chceme se předzásobit, máme zde ještě méně známou variantu, kterou je zavařování. Ano, i ořechy se dají zavařit a postup je jednodušší, než se na první pohled zdá. Nepotřebujeme k tomu nic víc než oloupané ořechy, čisté zavařovací sklenice a víčka a hrnec. A jaký je postup? Velice jednoduchý. Ořechy nasypeme do sklenice, pevně zavíčkujeme (nepřidáváme do sklenice nic víc krom ořechů). Postavíme do zavařovacího hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly sklenice zcela ponořené a zavařujeme je při 90 stupních asi hodinu a půl.
A jak skladovat ořechy neloupané?
Tyto ořechy musíme v prvé řadě očistit od nečistot, a také od měkkých zelených či hnědých slupek. Kdo už někdy tuto práci dělal, moc dobře ví, že ořechy barví. A to hodně a z rukou to pak fakt nejde dolů. Doporučujeme proto tuto práci dělat v ochranných rukavicích.
(fotografie: Pixabay)
Když máme ořechy očištěné, je nutné je usušit. Mokré ořechy totiž lehce napadne plíseň. Ideální jsou na to plechy či síta, kdy ořechy volně v jedné řadě rozprostřeme, aby se k nim lehce dostal vzduch. Sušíme v teplém a suchém prostředí, přičemž doba tohoto sušení je zhruba jeden měsíc.
Po usušení pak už jen celé ořechy přesypeme do prodyšného pytle či dřevěné bedýnky a uložíme v temnu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.