Mléčně kávový nápoj latte zná asi většina z nás. Ale prvotní nápad spojit latte s dýní (přesněji s dýňovým pyré) vznikl v Americe, kde jej známe pod pojmem Pumpkin Spice Latte. Posledních pár let ale můžeme už i u nás sledovat, že se pomalu, ale o to jistěji probojovává do podzimní nabídky různých kaváren. Má specifickou chuť a nádhernou barvu. Barvu podzimu. Ovšem i jeho cena v kavárnách tomu odpovídá. Pojďme si proto zkusit tento nápoj připravit sami doma za pár kaček.
Jak už bylo výše uvedeno, budeme v prvé řadě potřebovat dýňové pyré. To připravíme velmi jednoduše (a poslouží nám pak nejen k přípravě tohoto nápoje):
- dýni hokkaido rozpůlíme, vydlabeme semínka, a poté ji nakrájíme na třetinky. Plech vyložíme pečícím papírem, na něj položíme dýni a vložíme do vyhřáté trouby (cca 180 stupňů). Pečeme podle potřeby a dle velikosti dýně (počítejte zhruba s jednou hodinou), hotovou poznáme jednoduše, dá se snadno propíchnout. Vytáhneme z trouby a necháme vychladit. Poté vydlabeme dužinu, dáme do mixéru a rozmixujeme. A máme hotovo. Dýňové pyré máme a můžeme si je klidně třeba také zamrazit, ať máme do zásoby.
A teď už jdeme na slíbené latte.
Na 1 porci budeme potřebovat :
- 250 ml mléka
- 1 porce (cca 30 ml) espressa
- 2 lžíce dýňového pyré (recept výše)
- koření - skořice, zázvor, muškátový oříšek
- případně také šlehačka
(fotografie - zdroj farmflavor.com)
Vezmeme si vysokou sklenici na latte a na její dno dáme dvě lžíce dýnového pyré, přidáme mletou skořici, zázvor a špetku muškátového ořísku. Vše zalijeme horkým espressem a řádně lžící promícháme (směs se musí spojit).
Horké mléko našleháme do pěny (poslouží nám k tomu buď přímo tryska u kávovaru, pokud máme), případně šlehač na mléko. Toto našlehané mléko nalijeme na dýňový základ až úplně po okraj sklenice. Kdo chce, může ještě dozdobit troškou šlehačky (není nutné). Posypeme skořicí, vložíme dlouhou lžičku a ihned podáváme.
(ree)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.