Tento recept se ke mě dostal zcela náhodně, a protože jsme měli letos na zahrádce dost okurek, rozhodla jsem se jej vyzkoušet. A musím teď po čase uznat, že to byla trefa do černého. Zavařené sklenice ze spíže pomalu (či spíše rychle) mizí, a mě je více než jasné, že v brzké době půjdu sehnat do obchodu salátové okurky a na zimu připravím alespoň trojitou dávku. Vyzkoušejte a věřte, že chuť této pikantní pochoutky vás rovněž dostane.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 3,5 kg salátových okurek
- 3 lžíce soli
- 3 větší cibule
Nálev:
- 1 l vody
- 2 dcl octa
- 2 dcl cukru
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžíčka kari
Okurky i cibuli oloupáme a omyjeme. Okurky nastrouháme na tenké plátky, cibuli nakrájíme nadrobno. Společně promícháme, přidáme sůl, opět promícháme a necháme asi 1 hodinu odstát v míse.
Poté vyždímáme a vodu slijeme.
V mezičase si připravíme nálev, a to tak že všechny suroviny na nálev společně svaříme.
Do čistě vymytých skleniček dáme vyždímané okurky a zalijeme svařeným nálevem. Očistíme hrdla sklenic a zavíčkujeme.
Zavařujeme asi 15 minut při teplotě 85 stupňů. Uchováváme v chladu.
A lehký tip na závěr, osobně si myslím, že stejně dobré chuti by šlo dosáhnout i z cukety. Pokud vyzkoušíte, budeme rádi, když se s námi v redakci podělíte o své postřehy.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.