Tento víkend v plné síle ukazuje, že létu není zdaleka konec. Tropy atakují různé teplotní rekordy a člověk uvažuje, kam by se jen schoval a kde a jak by se ochladil. A zcela logicky se nikomu z nás v těchto tropických dnech nechce stát dlouho u plotny. Jenže jíst se musí. A tak přinášíme recept na jednoduché jídlo složené se zeleniny a bylinek, aneb rajčata se zakysanou smetanou.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 750 g rajčat
- 150 g salátových okurek
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 20 g prorostlé slaniny
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- špetka pepře
- špetka tymiánu
- 100 g zakysané smetany
- 2 lžíce sekané petrželky
- 2 lžíce krájené pažitky
Rajčata klínovitě vypíchněte v místě, kde byl přirostlý stonek. Krátce je ponořte nejprve do vařicí, pak do studené vody, stáhněte slupku. Rajčata nakrájejte na čtvrtky a odstraňte semena. Okurku zbavte semínek, šalotky a česnek oloupejte, vše nakrájejte na malé kostičky.
Stejně nakrájejte slaninu, osmahněte ji a když zesklovatí, přidejte šalotku, česnek a okurku. Duste pod pokličkou. Po 5 minutách přidejte rajčata a koření.
Duste pod poklicí dalších 5 minut.
Smetanu ušlehejte do polotuha. K jídlu ji přidejte těsně před podáváním spolu s čerstvými bylinkami.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.