Češi jsou národem houbařů, a proto je houbová sezóna každoročně přehlídka nejplnějších košíků. Pokud se nám letos zatím nedaří a houby se v lese před námi schovávají, tak pak s notnou závistí můžeme například na internetu sledovat ty, kteří mají naopak plné košíky. A právě pro ty z vás, kteří patří mezi šťastlivce a houby nacházejí, máme několik zajímavých houbových receptů. Už v minulém článku jsme si ukázali klasiku v podobě geniálně jednoduchého houbového guláše a nyní se posuneme k dalším dobrotám ...
(fotografie: Pixabay)
1.Houbová sekaná
Podusíme směs hub na cibulce jako na smaženici, ale pozor, nepřidáváme vejce. Až z hub vysmahne všechna voda, necháme je vychladnout. Houby rozemeleme s na kostičky rozkrájenou slaninou na masovém strojku. Přidáme v mléce namočené na kostičky nakrájené housky, vajíčko, vše dobře promícháme a případně ještě zahustíme strouhankou, můžeme ještě dochutit čerstvými bylinkami.
Šišku sekané potřeme bílkem a vložíme do sádlem vymazaného pekáčku. Občas podlijeme a pečeme asi tři čtvrtě hodiny.
Podáváme buď teplé s novým bramborem, nebo studené s chlebem a zeleninou.
2.Roláda s houbami
Vezmeme 1/2 sekané, 3 vajíčka, 3 rohlíky, šlehačku, podle chuti sůl, pepř, majoránku, hladkou mouku. Vše dobře zpracujeme.
Na čtverec igelitu z jedné strany potřený olejem rozetřeme sekanou na placku, potřeme hořčicí, poklademe na to nádivku.
Nádivka: do houbové smaženice přidáme hrášek s mrkví (Moravanku). Pomocí igelitu roládu stočíme a přendáme na plech.
Pečeme a občas roládu potíráme, aby nepraskla.
3.Houbové karbanátky
Najemno nakrájejte směs měkkých hub, osolte a promačkejte se strouhankou a vajíčkem. Kořeňte česnekem, pepřem a majoránkou, obalte v trojobalu a smažte na mírném ohni o něco déle než karbanátky masové.
4.Houbové papriky
Houby podusíme na cibulce s drceným kmínem a solí tak, aby nebyly příliš řídké. Promícháme s malou částí uvařené rýže, přidáme hrst petrželky nebo bylinek. Touto směsí naplníme papriky, které pak dusíme na cibilce. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.