Rajčat je v této době všude dostatek. A tak je ideální čas na experimenty a zkoušení nových receptů. A dnes to nebude nic jednoduššího než rajčatový nákyp. Stačí vám k tomu ideálně super velká nádoba na zapečení (věřte nám, čím více toho uděláte, tím spokojenější budete, protože není nic horšího, než když vám něco opravdu chutná a vy se díváte do vyškrábané mísy, kde už nic nezbylo).Tohle jídlo jde s klidem jíst jen tak, bez přílohy, koho by to ale nezasytilo, vhodné pak je buď pečivo či brambory.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 100 g rajčat
- sůl
- mletý pepř
- 150 g másla
- 20 g cibule
- bazalka
- 120 g polohrubé mouky
- 0,5 l mléka
- 50 g ementálu nakrájeného na kostičky
- 50 g strouhaného čedaru
- 4 žloutky
- tuhý sníh ze 4 bílků
- máslo na vymaštění
Na rendlík dáme 50 g másla, přidáme drobně nakrájenou cibuli a bazalku a necháme zpěnit. Když cibule začně růžovět, přidáme omytá, oloupaná a semen zbavená rajčata pokrájená na čtvrtky, osolíme, opepříme a necháme vydusit.
Ze 100 g másla, 120 g polohrubé mouky a 0,5 l mléka si připravíme hustý bešamel, který necháme prochladnout. Potom do něj zamícháme nakrájený a nastrouhaný sýr, vydušená rajčata, žloutky a vše dobře promícháme. Nakonec do hmoty vmícháme tuhý sníh z bílků.
Nákypovou formu vymastíme máslem, nalijeme do ní připravenou hmotu a pečeme asi hodinu v mírně vyhřáté troubě.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.