Máte doma přebytky ovoce a nestíháte je jíst? Co takhle si jeho lahodnou chuť uchovat až do zimy v podobě marmelády? Z jahod, třešní, meruněk a vlastně jakéhokoliv ovoce se dá v kuchyni doslova kouzlit. Pokud tedy máte několik kilogramů ovoce, neváhejte a uvařte si marmeládu! Až budete o pár měsíců později připravovat palačinky, přijde vám sklenička ovocné pomazánky vhod. Druhy můžete mezi sebou kombinovat, vynikající je například kombinace třešní a jahod. Ostřejší chuť meruněk můžete zmírnit přídavkem jablek. Postup je navíc opravdu jednoduchý, i začátečníci jej zvládnou hravě.
(fotografie: Pixabay)
Co budete potřebovat na jednu dávku domácí marmelády?
- 1 kg ovoce
- 15 gramů pektinu
- třtinový cukr
- 2 dcl vody
Očištěné plody bez pecek pokrájejte a v hrnci s 2 dcl vody krátce povařte, dokud nevznikne hustší směs. Ke třem lžičkám cukru přidejte pektin a povařte pět minut s ovocem. Pektin je stoprocentně přírodní náhradou želírovacího cukru. Podle chuti pak přidejte další cukr a vařte do zhoustnutí. Nejvhodnější je sladit postupně a čistou lžičkou ochutnávat.
Marmeládu přelijte do vyvařených sklenic, hrdla otírejte čistým hadříkem namočeným v alkoholu. Po naplnění sklenice otočte dnem vzhůru.
Pokud plánujete rychlou spotřebu, marmeládu není třeba zavařovat.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.